Dimarts, 23 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Davant la decisió de Brussel·les de no autoritzar la destil·lació de crisi, La FCAC es mostra preocupada pels estocs de vi

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva preocupació perquè Brussel·les ha decidit no autoritzar la destil·lació de crisi per donar sortida als excedents de vi negre que, de forma totalment excepcional aquesta campanya, encara s’acumulen als cellers.

Així mateix, la FCAC lamenta que el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM) no hagi defensat amb més força davant la Unió Europea l’adopció d’una mesura que el sector venia reivindicant des de principi de juny. Així ho explicava a la nostra emissora Joan Salvador Palau, cap de la branca del vi de la Federació de Cooperatives Agràries de CAtalunya

Tot i que habitualment a Catalunya no hi ha excedents de vi, aquesta última campanya els estocs per al conjunt de les empreses elaboradores se situen en uns 12,3 milions de litres a causa del descens del consum. Al conjunt d’Espanya la xifra ascendeix als 320 milions.<br />A principi d’agost comença la nova campanya i els excedents de vi que hi ha actualment compliquen la gestió dels cellers i dificulten l’entrada del nou producte. Per això es demana poder destinar aquests excedents, a través d’una destil·lació de crisis, a licor de boca per tal que sortissin dels cellers.

Palau apuntava que estan en converses amb el Departament d’Agricultura de la Generalitat, i amb el Conseller, que ha mostrat la seva preocupació i que espera que es pugui trobar alguna solució en el marc de l’OCM del vi.

A aquesta situació cal afegir la dràstica retallada pressupostària, fins al 70%, dels plans de reestructuració del sector. En el nou període previst fins a 2013, l’ajuda a nivell estatal es reduiria d’uns 150 a 50 milions d’euros anuals de mitjana que, en el cas de Catalunya, es concretarien només en uns 2 milions.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: