L’Alt Penedès, entre les comarques més competitives de Catalunya
L’Alt Penedès es consolida entre les comarques més competitives de Catalunya. Aquesta és una de les conclusions de l’Índex 2007 de Competitivitat Territorial que ha elaborat l’Associació d’Empresaris del Penedès i el Garraf. L’estudi també posa de manifest que els nivells de renda de les famílies de la comarca són dels més baixos de Catalunya.
Ahir es presentava a Vilanova l’Índex ADEG 2007 de Competitivitat territorial. Segons aquest estudi, els avenços més significatius a la comarca de l’Alt Penedès respecte el 2006 són deguts al major dinamisme econòmic enregistrat a la comarca, que es tradueix en l’augment de la participació en la creació d’ocupació i d’empreses. Un altre capítol on la comarca obté un bon resultat és en els factors de competitivitat relacionats amb la innovació i el desenvolupament tecnològic. D’altra banda, s’enregistren lleugers retrocessos en la participació en la indústria de mitjana-alta tecnologia i en la diversificació del teixit productiu. En aquest àmbit, la comarca és una de les més competitives de Catalunya i passa de ser la tercera més competitiva a ser la segona, per darrera del Vallès Occidental i en igualtat de condicions que el Baix Llobregat. Pel que fa als factors de competitivitat relacionats amb les infraestructures i de serveis de suport al transport, la comarca obté una evolució positiva dels indicadors i, en canvi, en termes comparatius, perd posicions.
En el capítol de reptes que ha de fer front l’Alt Penedès es mantenen en els temes socials i medi ambientals. De la comparació comarcal es desprèn que els nivells de renda de les famílies són dels més baixos de Catalunya i el grau de desenvolupament dels serveis a les persones, que inclou els sanitaris i els serveis socials, també es troba en una situació d’inferioritat a la majoria de comarques. Un altre aspecte clau del desenvolupament de la comarca és l’impacte de l’activitat productiva i l’activitat residencial quant a generació de residus.L’estudi també destaca que el principal tema a reforçar en les estratègies de desenvolupament és la qualificació de la població. I posa de manifest que l’augment de la dispersió de la població dismimueix l’interès de les empreses en el mercat intern. Per acabar, el teixit productiu de la comarca és el més diversificat del conjunt de comarques catalanes, fet que afavoreix la transferència d’innovacions entre sectors.