Dimarts, 23 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Sortir de la mirada tancada en el muncipi, principal conclusió del Pla Director de la Mancomunitat

Aquesta setmana es presentava a Sant Sadurní el llibre que recull aquest estudi, de fet una iniciativa innovadora en l’ordenació del territori, i que ha estat publicat en el número 12 de Documents de Recerca del Consell Assessor per la Desenvolupament Sostenible de la Generalitat.

L’autor del llibre i director de l’equip de treball que va elaborar l’estudi, Antoni Ferran, comentava a Ràdio Vilafranca que es tracta d’una experiència pilot a Catalunya, que te caràcter voluntari i no vinculant. La idea és que el sòl no urbanitzable sigui estudiat i utilitzat en conjunt, i fugint de la visió tancada en el municipi.

 

De fet, Ferran comentava que el sòl no urbanitzable ha de ser alguna cosa més, i que no pot ser que es pensi que és un espai en que es pot encabir qualsevol cosa. S’ha de tractar, treballar i planificar amb coherència. I a més, aquesta planificació ha de comptar amb la participació ciutadana com a element important.

Tot aquest treball no es pot fer tampoc d’esquena al Pla Director de la comarca, o als mateixos Plans d’Ordenació Urbanística Municipal que desenvolupen els municipis.

 

Ferran comentava que ja s’han treballat conceptes de manera coordinada, però recordava que el Pla Supramunicipal en que han estat treballant només serà vinculant si els ajuntament ho incorporen als POUM, o bé es fa aquesta incorporació al Pla Director de l’Alt Penedès. Ferran destacava també que des del seu punt de vista el Pla Director és una eina molt útil, com a molt bona oportunitat de fer una planificació coherent a nivell de la comarca; tot i reconèixer que hi ha algunes qüestions que es podrien millorar.

El responsable d’aquest estudi remarcava que cal treballar per compensar i consensuar equipaments i ordenament entre els municipis.

 

Antoni Ferran explicava que de fet la idea de fer aquest treball va sorgir després que l’any 2003 es fes a Sant Sadurní un estudi de sostenibilitat ambiental. A partir d’aquí es va pensar en extendre el concepte a un nivell supracomarcal com era el de la Mancomunitat Penedès-Garraf.

Les persones que tinguin inter&egrave;s en consultar aquest treball, podran fer-ho adre&ccedil;ant-se a la p&agrave;gina del Consell Assessor per el Desenvolupament Sostenible de la Generalitat, <a href="http://www.cat-sostenible.org/">www.cat-sostenible.org</a>.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: