Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El preu del vi que paga el consumidor augmenta moderadament, mentre que el del raïm es manté estable

Aquestes dades s’extreuen del segon butlletí de l’Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava de Catalunya, on es fa un anàlisis sobre el preus del vi en la cadena comercial, des dels preus percebuts pels productors fins als preus al consum.

Així, el preu del raïm percebut pel viticultor s’ha mantingut pràcticament estable des de l’any 2000 fins al 2006, amb un preu mitjà de 32,7 €/100 kg, amb un preu màxim de 35,3€/100kg i un mínim de 28,1€/100kg. Cal afegir que, tot i la davallada important de preus que hi va haver el 2004 a causa d’un excés de collita, el 2005 i 2006 es tornen a estabilitzar els preus gràcies a una reducció de la producció.

L’Observatori també analitza el preu percebut en cooperativa segons els tipus de vins i conclou que el preu pel vi blanc ha anat disminuint des de l’any 2000 fins a la darrera campanya, tot i que, a partir del 2002, el preu torna a recuperar-se sense assolir, però, els nivells anteriors. En relació al vi negre, s’ha observat el mateix fenomen que en el blanc.

Quant al preu percebut pels elaboradors de vi en les dues zones vitivinícoles més grans de Catalunya (Penedès i Camp de Tarragona), els preus més elevats han estat pel vi negre, seguit del rosat i del blanc. No obstant, aquestes diferències s’han anat escurçant amb el temps. En resum, el comportament general del preu del vi presenta una lleugera tendència a la baixa, encara que estabilitzant-se a partir del 2006.

D’altra banda, en el període 2000-2006, el preu mig pagat pels consumidors a Catalunya és un 7% més alt que a la resta d’Espanya.

El preu pagat pel consumidor català en la categoria d’espumosos i cava és el que més variació experimenta, amb una tendència global a l’alça. Pels vins de qualitat, el patró és similar però més moderat.

Pel que fa als preus en establiments comercials, s’observa que no hi ha gaire variació de preu en funció del tipus d’establiment.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: