Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El grup municipal d’ICV proposa que Vilafranca sigui una vila sense bosses de plàstic l’any 2010

En el proper ple municipal el grup d’ICV presentarà una moció que pretén tirar endavant per tal d’assolit una Vilafranca lliure de bosses de plàstic al llarg de l’any 2010.

Com va explicar el regidor ecologista Bernat Villaroya, el pressupost d’aquest any ja preveu una partida per fer una campanya ciutadana en aquest sentit, i el que es pretén amb la moció és donar cos a la campanya i comprometre l’Ajuntament per tal d’assolir l’objectiu de cara al 2010.

 

En xifres, els ecosocialistes van explicar que a Catalunya es gasten cada setmana uns 10 milions de bosses de plàstic. Unes xifres que extrapolades a Vilafranca vindrien a significar unes 50.000 cada setmana i uns 3 milions anuals. Si per fabricar cada bossa de plàstic es genera 4 grams de CO2, vol dir que amb les que s’usen a Vilafranca se’n generaria uns 12 milions de tones l’any. Alternatives serien per exemple els cistells i carros de la compra, bosses d’altres materials, i compostables.

Villaroya explicava que volen que aquesta proposta es desenvolupi en tres fases, una primera al 2008 centrada en l’inici de la redacció d’una ordenança i en iniciar la campanya en els mercats setmanals, a banda de promoure la participació ciutadana per acabar de recollir propostes i suggeriments.

 

L’any 2009 s’estendria la campanya als mercats municipals, grans superfícies i petit comerç; i al 2010 hauria d’entrar en vigor l’ordenança municipal.

 

De totes maneres des d’ICV son conscients que cal que aquesta proposta arreli entre els ciutadans, i en general a tota la societat, per tal que sigui realment útil. La voluntat és que la moció no sigui una declaració d’intencions, sinó que finalment acabi sent una realitat i pugui convertir Vilafranca en la primera població catalana lliure de bosses de plàstic el 2010.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: