Dimecres, 24 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Solé i Bordes: "Crec que un bon reconeixement per a Saumell seria que un institut portés el seu nom"

L’homenatge a l’historiador penedesenc Antoni Saumell va congregar ahir molts companys de la Universitat Pompeu Fabra, on impartia classes, i de l’Institut d’Estudis Penedesencs. El seu president, Joan Solé i Bordes, ha llençat a títol personal una proposta: que un institut de la comarca de nova creació dugui el nom de Saumell.

L’auditori del Vinseum es va omplir ahir al vespre en l’acte d’homenatge a l’historiador penedesenc Antoni Saumell, que va morir als 48 anys d’edat a mitjan desembre del 2005. Saumell era doctor en Història Contemporània per la Universitat Pompeu Fabra. I precisament és dels professors d’aquest centre, antics companys del penedesenc, d’on va sortir la idea de fer-li aquest homenatge. La reforma agrària havia centrat l’obra investigadora de Saumell, que havia publicat diversos articles relacionats amb el cooperativisme agrari i l’evolució de la vitivinicultura a Catalunya. Fa 15 anys va guanyar el premi Sant Ramon de Penyafort que atorga l’avui Vinseum pel treball “Crisi Vinícola i renovació tecnològica al Penedès: L’Estació Enològica 1902-1922”. La seva tesi doctoral, ara fa deu anys, va tractar la “Crisi vinícola, renovació tecnològica i cooperativisme: el sindicat agrícola del Vendrell i els cellers cooperatius del Penedès del primer terçdel segle XX, 1900-1936”.

Era membre de la secció d’història de l’Institut d’Estudis Penedesencs, i d’aquí la presència destacada, com no podia ser d’altra manera, de l’actual president, Joan Solé i Bordes, i el vicepresident, Ramon Arnabat. Aquest últim va presentar les “Actes del Tercer Seminari d’Història del Pendès”, que ha editat. No va ser l’únic llibre presentat per recordar la figura de Saumell ja que es va presentar “Miscel·lània in memoriam”. Investigadors penedesencs també s’han sumat en aquesta edicó. A títol personal, el president de l’Institut d’Estudis Penedesencs ha llençat la proposta que podria haver-hi un homenatge més popular a Saumell. A l’acte també va intervenir l’historiador Josep Pich, company de l’historiador penedesenc, i coeditor de la “Miscel·lània in memoriam”.

 

<h1 />

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: