Divendres, 2 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les castanyes i els panellets, protagonistes d’aquests dies

Les pastisseries arriben a fer entre vuit cents i mil quilos de panellets per la castanyada. Els panellets i les castanyes són els elements imprescindibles per a aquesta celebració. 

La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n’ha desplaçat la celebració a la vigília d’aquesta diada. Com el halloween dels països anglosaxons, prové d’una antiga festa ritual funerària. La castanyada consisteix bàsicament en un àpat en que es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada i es beu moscatell. Sembla que el costum de menjar aquests productes, molt energètics, prové del fet que durant la nit de Tots Sants, es tocava a morts fins a la matinada; amics i parents ajudaven els campaners a fer aquesta tasca, i tots plegats consumien aquests aliments per no defallir.Avui dia, els panellets són l’estrella absoluta de la celebració. A algunes pastisseries de Vilafranca es fan entre vuit cents i mil quilos de panellets per aquestes dates. Els panellets estan fets de sucre, ametlla i rovell d’ou bàsicament i, després, se’ls afegeixen altres productes. Els pastissers creuen, en general, que és molt millor fer servir productes totalment naturals.

El fet de que els productes siguin naturals afavoreix el gust dels panellets i també permet que es conservin sense problemes durant una setmana.

Darrerament, s’havia produït una certa davallada de les vendes a causa dels preus, que solen ser molt alts, i del fet de que són productes molt calòrics. Però sembla que aquest any les vendes van força bé.

Per què els consumidors tinguin varietat en l’oferta de panellets, els pastissers innoven i afegeixen nous productes.

A les escoles també estan celebrant la castanyada intensament. A banda de fer panellets i assajar les danses de les melodies tradicionals de la festa, han portat quilos i quilos de castanyes perquè tots els nens en mengin a la tarda. A l’escola Baltà Elias han estat preparant activitats durant tota la setmana.A la tarda, les escoles de Vilafranca tenen les activitats fortes d’aquesta castanyada.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: