Diumenge, 28 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Jordi Romeu repassarà la trajectòria de la premsa vilafranquina, en l’acte institucional de la Diada

L’acte que convoca l’Ajuntament de Vilafranca per avui se centrarà aquest any en la premsa amb la conferència Una visió de la premsa vilafranquina, 1865-1939, a càrrec del periodista i historiador Jordi Romeu.

El periodista i historiador serà l’encarregat d’oferir una visió panoràmica de la premsa vilafranquina en el període comprès entre 1865 –data de publicació del primer setmanari local- fins el 1939, any que tanca una època caracteritzada per la pluralitat de publicacions i la diversitat de discursos i sensibilitats que les pàgines de les diferents capçaleres vilafranquines, segons ha explicat en la tradicional entrevista als conferenciants de l’Onze de Setembre que fem a Ràdio Vilafranca. La norantena de setmanaris d’ aquests setanta i escaig anys tenen en comú una forta vinculació als partits polítics locals, fins al punt que segons Romeu ofereixen una visió molt segmentada.

 

La conferència de Romeu també servirà per incidir, en primer lloc, en el caràcter patrimonial que representa per a Vilafranca i la comarca de l’Alt Penedès disposar d’una hemeroteca, tota vegada que el recurs a la premsa escrita és el primer pas per endinsar-se en l’estudi d’un període històric concret.

 

Així mateix, Romeu planteja de veure el paper que va jugar la premsa local en la formació de les diferents tradicions polítiques presents a l’escenari vilafranquí i altpenedesenc.

Entre els noms propis del periodisme vilafranquí d’ aquesta època, Romeu cita l’impressor i editor Pere Alagret, com a representant de la Vilafranca conservadora, Jaume Ferrer com a líder del republicanisme radical i federal i finalment, Pere Secases.

 

L’acte institucional de la Diada se celebrarà avui, a partir de dos quarts de 8 del vespre, al Saló de sessions de la Casa de la Vila, i com és costum serà transmès en directe per Ràdio Vilafranca.

Seguidament, es farà una ofrena al monument en honor a Lluís Companys, president de la Generalitat de Catalunya, a la plaça dels Països Catalans.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: