Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els castells seran un element recorrent al llarg del pregó, en el que Fonxo ha estat fidel a si mate

Nascut a Altafulla fa 53 anys, el pregoner Fonxo Blanc es defineix com altafullenc de Vilafranca. Blanc és professor de llengua i literatura catalana a l’institut Eugeni d’Ors des del 1980 i membre dels Castellers de Vilafranca.

En la tradicional entrevista a Ràdio Vilafranca, ha explicat que no li ha costat escriure el pregó perquè les nits prèvies a Sant Fèlix acostuma a fer passar l’insomni tot llegint pregons i a més, ha escrit sobre la Festa Major en més d’una ocasió. Segons afirma, el neguit i la inseguretat de tirar grans castells és més gran que no pas el de ser pregoner.

Per al pregó, els seus referents han estat Sabaté Mill, el Tiburón, Mossèn Trens, el Pitu Bricullé i el Jaume Rafecas, la majoria expregoners. D’Eugeni d’Ors només citarà una ironia que va fer sobre Sant Fèlix, al qual va descriure com el “sant anònim”.

Seguint amb el sant, proposarà uns textos alternatius a l’estrofa sisena del salm número 92 que llegeix i per això, ha comptat amb la complicitat del Jaume Rafecas que els llegirà en el decurs del pregó. Aquest és un dels “efectes especials” que el Fonxo ha afegit al text a última hora, després de comprovar que dura una mica més del que inicialment havia promès.

El pregó, que conté ironia, lírica i èpica, tindrà com a element recorrent el fet casteller. Per exemple, proposa que la diada de Sant Fèlix sigui declarada diada nacional castellera.

 

A l’inici del pregó, hi haurà un recordatori pels que ja no hi són i com que el pregó es fa entremig dels Goigs i el sopar, el Fonxo amenitzarà l’espera tot obrint boca amb els originals noms dels plats del sopar dels participants a l’exposició del 1926, al col·legi Sant Ramon.

Pel Fonxo, la Festa Major és sinònim d’esperar i desitjar aquesta gran cita col·lectiva i a l’entrevista ens explicava els seus millors moments de la Festa Major .

 

El pregó del Fonxo Blanc, que aquesta nit llegirà a la plaça Jaume I i també podreu escoltar en directe per Ràdio Vilafranca, és per ser escoltat. En aquest sentit, diu que es remunta a Ramon Muntaner.

Pel Fonxo, que afirma no haver-se traït a si mateix a l’ escriure el pregó de la Festa Major 2007, representa formar part d’ una cursa de relleus en la qual hi han participat persones estimades i respectades per ell com Josep Maria Santacana, Sabaté Mill o Jaume Rafecas.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: