Dijous, 17 d'abril de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La vilafranquina Fatou Secka, guardonada amb el Premi Àfrica per la seva lluita contra l’ablació

SOS Africa ha concedit, per unanimitat, a Fatou Secka el Premi Àfrica, en la seva segona edició, “en reconeixement i agraïment pel seu compromís en la defensa dels drets i la dignitat i integritat de les dones africanes”.

Secka és cofundadora i presidenta de l’associació EQUIS, equip de sensibilització sobre la mutilació genital femenina, que des del 1998 treballa contra l’ablació. Aquesta gambiana, afincada a Vilafranca, centra bàsicament la seva tasca a Catalunya amb col·lectius de dones procedents de països africans on l’ablació és una pràctica molt estesa, però també ha treballat a Andalusia i a Madrid.

A partir de trobades i reunions amb les dones, obre espais de diàleg i progressivament introdueix la qüestió de l’ablació, sempre des del punt de vista sanitari.

No obstant, en una entrevista al magazín La Plaça, ha explicat que és una tradició ancestral, envoltada de tabús i mites, i per tant no és fàcil.

 

Secka es mostra molt satisfeta del treball fet en tots aquests anys i afirma orgullosa que ha salvat moltes nenes de l’ablació, després de convèncer les seves famílies. També està molt satisfeta del programa IKUMANDI, que en gambià significa truca’ns, i que durant dos anys va habilitar un telèfon mòbil les 24 hores del dia.

La Fatou Secka diu que tot i que encara queda molta lluita en contra de l’ablació, és optimista.

 

Fatou Secka, que és de Gàmbia, porta més de 30 anys a Catalunya. Fa gairebé 3 anys que es va instal·lar a Vilafranca, on afirma sentir-se molt ben acollida.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: