Diumenge, 28 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Alt Penedès es situa en el grup de les 10 comarques més competitives de Catalunya

Aquesta setmana s’ha presentat a Vilanova i la Geltrú l’Índex 2006 de Competitivitat Territorial. Aquesta és la tercera edició de l’estudi anual realitzat per la consultora Actíva Prospect per encàrrec de l’ADEG, l’Associació d’Empresaris de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf.

En el rànquing de les 41 comarques catalanes l’Alt Penedès millora els seus factors de competitivitat i es situa en el grup de les 10 comarques més competitives de Catalunya. Contràriament, el Garraf perd dues posicions en el rànquing , passa de la posició 17 a la 19, a favor de les comarques del Pla de l’Estany i de l’Urgell, que avancen posicions. El Baix Penedès, en el lloc 22, manté la mateixa posició comarcal en el rànquing de les quaranta-una.D’acord amb l’estudi , Catalunya enregistra avenços positius en l’àmbit de les infraestructures i serveis de transports i comunicacions i, en conseqüència, en l’accés als mercats per part de les comarques més allunyades d’aquests. El balanç també és força positiu pel que fa a la millora de la cohesió demogràfica i territorial. Contràriament, els retrocessos més significatius són la desacceleració de la demanda de serveis produïda pel menor increment de la població, que ja es tradueix en un menor dinamisme de l’ocupació i de la iniciativa empresarial.També s’observa un cert retrocés en el nombre de persones amb titulació superior. L’índex de diversificació de l’economia també enregistra un petit retrocés respecte al període anterior. És a dir, els recursos humans es concentren en un nombre menor de sectors. Les comarques més competitives en un entorn global són les properes a les capitals de província, on hi ha una concentració major de població, capital, serveis i infraestructures. Hi ha un altre grup de comarques on les seves estratègies de desenvolupament tenen més sentit en un entorn més local d’especialització i de diferenciació econòmica.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: