Demarcació de Carreteres de l’Estat dificulta la integració paisatgística dels polígons industrials
Durant el mes de novembre de 2006, el Consell Comarcal va començar les obres d’integració paisatgística dels polígons industrials de la comarca per tal de dignificar aquesta espais i integrar-los en el paisatge de l’entorn. El projecte preveia que es plantessin arbres d’espècies autòctones als perímetres de les naus industrials que són a tocar de la N-340 i l’AP-7 per minimitzar l’impacte visual de les edificacions sobre el paisatge.
Aquesta actuació s’emmarca en les directrius de la Carta del Paisatge de l’Alt Penedès i hi participen econòmicament els ajuntaments, les juntes de propietaris dels polígons, la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea. Un cop finalitzades les plantacions als polígons de Vilafranca i St. Pere Molanta, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha rebut una resolució de la Demarcació de Carreteres de l’Estat a Catalunya, depenent del Ministeri de Foment, en què s’informa desfavorablement de totes les actuacions previstes dins el projecte d’integració paisatgística dels polígons industrials.
Aquesta resolució es dicta després que la mateixa Demarcació de Carreteres hagués autoritzat expressament l’actuació prevista en una zona del terme municipal de Sta. Margarida i els Monjos, després que el Consell Comarcal de l’Alt Penedès hagués informat la Demarcació de Carreteres sobre l’exposició pública del projecte i un cop finalitzat el període d’informació pública sense que el Ministeri de Foment hagués presentat cap al·legació o suggeriment. El president del Consell Comarcal, Ramon Xena es mostrava perplexa per aquesta decisió.
Des del Consell Comarcal es te la intenció de continuar amb aquestes actuacions als polígons, de fet està previst fer aquestes plantades a Sant Cugat i Avinyonet, ja que es te el convenciment que el projecte és positiu, es compta amb subvenció de fons europeus, i la plantada d’arbres s’ha de fer a l’hivern. El gerent del Consell Comarcal, Jordi Cuyàs, considera que el ministeri ni s’ha mirat el projecte. No s’han molestat a llegir la Carta del Paisatge ni els informes previs del projecte.
Finalment, en representació dels empresaris del Penedès i dels propietaris del polígon de St. Pere Molanta, Albert Calzada ha dit també que els empresaris volen apostar per aquesta integració paisatgística dels polígons, i que cal tenir en compte també que en el cas del de Sant Pere Molanta hi ha un greu problema en l’accés des de la nacional, en que fa força anys que es demana una rotonda.
El cost global és de més de 500.000 € i els 8 polígons sobre els quals es preveu actuar són: La Plana d’en Florit (les Cabanyes), Can Merlines (Avinyonet del Penedès), St. Pere Molanta (Olèrdola), La Masia (St. Cugat Sesgarrigues), Vilobí (Vilobí del Penedès), Domenys II (Vilafranca del Penedès), Can Bas (Subirats) i Casanova (Sta. Margarida i els Monjos).