Dimarts, 6 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

l’IEP critica el projecte de llei de Memòria Històrica que discuteix el Congrés de Diputats

L’Institut d’Estudis Penedesencs impulsa el Projecte de recerca i divulgació històrica Tots els Noms (El Penedès, 1931-1978) i en un comunicat dona a conèixer la seva posició respecte del "Proyecto de Ley por la que se reconocen y amplían derechos y se establecen medidas en favor de quienes padecieron persecución o violencia durante la Guerra Civil y la dictadura", que s’està discutint en el Congrés de Diputats.

L’Institut d’Estudis ha treballat en la Resolució del Parlament de Catalunya sobre la declaració de nul·litat de les causes contra els represaliats de la Guerra i la postguerra, entre d’altres. Des de l’IEP consideren que encara s’està a temps de recuperar la memòria històrica. La Junta Directiva de l’Institut d’Estudis Penedesencs manifesta que el projecte de llei sobre la Memòria Històrica que discuteix la comissió del Congrés de Diputats està molt allunyat, tant de les resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya, com de les esperances posades en el treball que havia d’efectuar la “Comisión Interministerial para el estudio de las víctimas de la guerra civil y el franquismo”, i de les demandes de les diverses associacions per a la recuperació de la Memòria Històrica. El motiu principal és que creuen que s’ha de declarar el règim franquista il·legal amb totes les seves conseqüències. L’Institut d’Estudis esperona els grups parlamentaris perquè en els tràmits del Congrés dels Diputats siguin capaços de reconduir el projecte de llei i que aquest finalment sigui una Llei de la Memòria Històrica d’ampli contingut i de consens, especialment, pel que fa a la inclusió de la declaració de nul·litat de les causes generals i dels consells de guerra instruïts contra els represaliats de la Guerra de 1936-1939 i la postguerra.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: