Dimarts, 26 de Maig de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Gelida ha repartit avui dues mil racions de l’ escudella de Santa Llúcia

A les 5 d’ aquesta matinada ha tingut lloc la tradicional encesa de fogueres, al Pati dels Lluïsos, per començar a escalfar les 8 calderes on es cou l’escudella de Santa Llúcia.

A les 8 del matí, els membres de la Comissió de Festes de Santa Llúcia que s’encarreguen de l’ escudella han tirat els ossos i la carn a les calderes i així, successivament s’han anat incorporant la resta d’ ingredients fins que a última hora es tiren els fideus i l’ arròs.

Jordi Julià, portaveu de la Comissió de Festes de Santa Llúcia, ha explicat a la nostra emissora tots els ingredients de l’escudella gelidenca.Algunes de les viandes es compren i d’altres són cedides pels comerciants de Gelida.Després d’hores fent xup-xup l’ escudella dels pobres gelidenca és consistent i diuen que a la nit, pràcticament es pot tallar amb un ganivet.

L’actual Comissió de Festes de Santa Llúcia està formada per descendents de l’antiga Germandat de Beneficència Mútua, que l’any passat va complir 150 anys. Quant a l’origen de l’escudella dels pobres es remunta als anys previs a la Guerra Civil, com explica Julià.

 

Com a actes paral.lels a l’escudella, l’ ajuntament organitza la divuitena edició de la Fira d’Artesans de Santa Llúcia, als carrers Major, Martí Mariné i Marquès de Gelida, i també es pot visitar l’ exposició de pessebres artístics, a la Capella de les Monges, i una exposició que commemora els 150 anys de Santa Llúcia. A la mostra, hi trobareu un fons documental molt ampli, principalment de fotografies antigues i d’objectes propietat de la comissió o cedits expressament per a l’ocasió.

Entre aquests documents destaquen els estatuts de la Germandat de Beneficència Mútua de Santa Llúcia de l’ any 1855 o la banyera de zenc de la Germandat.

L’ exposició es pot visitar fins el 14 de gener, a la sala d’exposicions de l’ Ajuntament de Gelida.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: