Diumenge, 17 de Gener de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Unió de Pagesos presenta les seves propostes per la reforma de la OCM vitivinícola

El sindicat agrari va presentar, ahir al migdia a Vilafranca, el document La nova OCM vitivinícola. Propostes per a la pròxima reforma. El responsable nacional del sector de la vinya i el vi de la Unió de Pagesos, Joan Santó, afirma que l’ajornament de la reforma es deu a les pressions dels governs francès i espanyol per evitar un debat públic en campanya electoral.

Tot i que s’ha ajornat l’aprovació de la reforma es manté la data d’agost de 2008 per aplicar la reforma, per tant Unió de Pagesos demana que s’obri un debat públic que inclogui tothom.

El document que Unió de Pagesos presenta com a punt de partida demana que la OCM garanteixi la renda dels viticultors, una OCM específica per al sector vitivinícola, es posiciona en contra de la liberalització de plantacions prevista pel 2.013 i fa una defensa del model vitivinícola europeu actual, que combina l’ existència de Denominacions d’Origen i vi de taula.

Aquestes propostes es basen en tres principis: condicionalitat, verticalitat i corresponsabilitat, com explica Joan Santó. Quant al tema estrella de la reforma de la OCM, l’arrencada de 400 mil hectàrees de vinya, demanen que valgui el mateix abandonar una hectàrea al Rhin que a Huelva i recorden que la darrera vegada que es va fer hi havia diferències dins mateix de Catalunya.

Unió de Pagesos també vol que es mantingui el pressupost específic per al sector, amb subsidiarietat dels estats, i evitant la cofinanciació o els ajuts nacionals.

Altres propostes passen per eliminar els ajuts per a destil·lació de raïms de doble ús, mantenir la destil·lació de subproductes i substituir la destil·lació de crisi per mesures o mecanismes de seguretat preventius.

Les propostes de la Unió de Pagesos, quedaran incloses en un document de la COAG, que es presentarà a la Comissió Europea i al ministeri d’Agricultura.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: