Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Consell Comarcal va acollir ahir una xerrada sobre la llei de l’Estatut del Treballador

Ahir s’ha fet una xerrada a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès sobre el projecte de Llei de l’Estatut del Treballador Autònom. Aquest projecte de Llei ha estat aprovat pel Consell de Ministres, properament s’enviarà a les Corts Generals per a la seva discussió i es preveu que entrarà en vigor la primavera de 2007. A l’Estat espanyol, el col·lectiu dels treballadors autònoms està format per més de 3.000.000 de persones, el 18% de les quals treballen a Catalunya (prop de 60.000 persones).

 

L’any 2003 es va constituir la Taula d’Autònoms de Catalunya, que va esdevenir la plataforma unitària per defensar els interessos dels autònoms catalans. El portaveu d’aquesta Taula i secretari general de la Federació Sindical de Treballadors Autònoms Dependents de CCOO, Jordi Gutiérrez, va fer ahir la xerrada organitzada pel Punt d’Innovació CIDEM del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

<p align="left">Guti&eacute;rrez va explicar que actualment hi ha un R&egrave;gim de la Seguretat Social per als aut&ograve;noms per&ograve; no un marc jurídic específic. Per aix&ograve; el nou projecte de Llei estableix en primer lloc aquest marc jurídic: qu&egrave; s&rsquo;ent&eacute;n com a treballador aut&ograve;nom, cat&agrave;leg de drets i deures, regles de prevenció de riscos laborals, garanties econ&ograve;miques del treballador aut&ograve;nom, r&egrave;gim professional i jurídic de l&rsquo;aut&ograve;nom econ&ograve;micament dependent, etc.

<p align="left">Jordi Guti&eacute;rrez ha exposat les millores i les mancances que, al seu criteri, recull el projecte de Llei. En línies generals, el projecte apropa el R&egrave;gim Especial dels aut&ograve;noms al R&egrave;gim General de la Seguretat Social.

<p align="left">&nbsp;

<p align="left">D&rsquo;entre les millores que proposa el projecte de Llei actual, hi ha la protecció específica per als aut&ograve;noms dependents (els ingressos dels quals depenen almenys en un 75% d&rsquo;un sol client), que podran tenir fins a 15 dies de vacances i una indemnització en cas de rescissió injustificada del seu contracte de treball. Tamb&eacute; es contempla una reducció de la cotització dels fills de treballadors aut&ograve;noms que treballin amb els pares, la jubilació anticipada dels aut&ograve;noms que facin activitats de naturalesa t&ograve;xica o penosa, la baixa per malaltia o accident professional, el permís de maternitat i paternitat, etc. D&rsquo;entre les mancances, el conferenciant ha destacat la no inclusió de la jubilació anticipada volunt&agrave;ria per a tots els aut&ograve;noms, la no consideració com a accidents de treball dels accidents &ldquo;in itinere&rdquo;, i la no inclusió com a motiu de baixa de les malalties no professionals, entre d&rsquo;altres temes.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: