Dimarts, 10 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els panellets de pinyons continuen sent els que tenen més demanda

Per Tots Sants es mengen castanyes, moniatos i també panellets regats amb moscatell o mistela. Antigament, els padrins regalaven els panellets als seus fillols i també eren tradicionals les rifes de panellets. Tot i que inicialment es feien a casa, tradició que encara es conserva, fa uns cent anys els panellets es van incorporar a la pastisseria professional.

Avui en dia, als aparadors de les pastisseries conviuen els panellets tradicionals de pinyons, ametlles, avellana i coco amb altres més moderns de figa, cirera al licor, taronja amb xocolata o bolets.

De tota manera, els de pinyons continuen sent els reis de la festa com ha explicat el pastisser vilafranquí, Ezequiel Martí al magazín La Plaça de Ràdio Vilafranca.

 

La novetat d’aquesta Castanyada 2006 són els panellets ETG, que vol dir especialitat tradicional garantida. Aquesta iniciativa, que va sorgir del Gremi de Pastissers de Catalunya amb l’objectiu de garantir al consumidor la qualitat i la composició tradicional dels panellets, està avalada per la Unió Europea.

Així, aquells pastissers que garanteixen l’ especialitat tradicional garantida, com Ezequiel Martí, elaboren els panellets exclusivament amb ous, ametlles i sucre. En els panellets ETG no s’admet l’ addicció de fècules com la patata o el moniato, ni altres substituts. També està prohibit afegir-hi conservants i colorants artificials.

Quant a preus, els panellets de pinyons, que són els que més agraden, també són els més cars. Els preus, en general, oscil·len entre els 30 i els 50 euros el quilo.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: