Dimecres, 24 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Congrés Internacional del Cava ha analitzat els efectes del canvi climàtic sobre la vinya i el vi

Unes 200 persones van assistir, ahir, a la 24ª edició del Congrés Internacional del Cava celebrat en el marc de la Setmana del Cava, a la seu de la Confraria del Cava Sant Sadurní.

El Congrés es va centrar en "El canvi climàtic i la seva incidència sobre la vinya i el vi", tema que va ser tractat des de diferents vessants i per diversos experts com Jaume Busquets, subdirector general de Paisatge i Acció territorial, que va presentar les fitxes de bones pràctiques en el paisatge vitivinícola.

Santiago Mínguez va posar l’èmfasi en la rellevància de la modificació climatològica del Penedès i les possibilitats tecnològiques que té a l’abast l’enòleg. Per les característiques orogràfiques del Penedès, es considera que s’experimentaran canvis en els ritmes de maduració del raïm i això comportarà també, un augment dels costos de producció a causa de l’escassetat d’aigua i l’augment de les temperatures que obligarà a veremar de nit.

El professor José Ramón Lissarregue va presentar noves propostes d’adaptació de la viticultura actual al canvi climàtic, com alguns sistemes d’emparrat.

Una de les intervencions més esperades va ser la de Pancho Campo, president de l’Academia Española del Vino i primer "Wine Master" de l’estat espanyol, que va analitzar les repercussions econòmiques, de marqueting i mediàtiques del canvi climàtic.

 

Segons Campo, en menys de cent anys la temperatura global haurà augmentat tres graus, hi haurà menys recursos naturals, sobretot aigua, i hi haurà un augment de la població que aguditzarà la problemàtica del canvi climàtic. El negoci del futur, va dir, són els sistemes per estalviar i regenerar els recursos naturals i les línies polítiques hauran d’apuntar en aquesta direcció.

Entre els prop de 200 assistents al Congrés hi ha hagut enòlegs, viticultors, cavistes, estudiants i representants de les institucions del sector.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: