Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

UP reclama exempcions fiscals per als afectats per la pedra

Unió de Pagesos considera que el temporal de pluja i pedra que va afectar dimarts bona part del territori de Catalunya ha estat fins ara el més inclement de la temporada, tant pel que fa als danys generats en les collites, com a l’extensió afectada. Unió de Pagesos treballa actualment amb una estimació d’unes 3.500 hectàrees de conreu afectades, majoritàriament vinya.

Els danys s’han produït d’una banda en vinya, olivera i fruita seca a l’Alt Camp i el Baix Camp (2.000 hectàrees), al Baix Penedès (600 hectàrees) i al Priorat; així com en els conreus de fruita dolça i olivera al Segrià i les Garrigues (500 hectàrees). El sindicat considera que els efectes de la pedregada són especialment greus tant per als conreus llenyosos, que encara no s’havien recuperat de la sequera; com per als conreus de fruita del baix Segre, on actualment es troben en plena collita.

Unió de Pagesos demana al DARP i al MAPA la rebaixa en els mòduls de l’IRPF i − als municipis més afectats − l’exempció en les quotes de la seguretat social als agricultors, per mitigar els perjudicis causats per les pedregades d’aquesta campanya. A més, el sindicat reclama uns peritatges adequats a Agroseguro, és a dir que es valorin els danys reals en els conreus en els càlculs de les indemnitzacions. Per exemple, en el cas de la vinya i la fruita dolça és urgent un canvi en unes normes de peritatge obsoletes, per tal que s’ajustin a les normes de qualitat vigents al mercat.

 

En tots els conreus danyats per la pedregada, la qualitat de la collita se’n ressentirà seriosament, impedint en molts casos la seva comercialització. Un fet, que a la pràctica pot suposar que molts pagesos hagin perdut gairebé la totalitat de la collita de les parcel·les afectades.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: