Dimecres, 24 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’ Alt Penedès perdrà un 60% de la collita de cereals de secà

Les previsions realitzades per Unió de Pagesos, abans de disposar de dades definitives de collita, estimen que les pèrdues d’aquesta campanya a Catalunya arribaran a un 50% de la producció de cereal en secà i afecten especialment a les produccions de blat, ordi, sègol i civada.

Les pèrdues arribaran als 63 milions d’euros, tot i que són menors que les de l’ any passat. A més, aquesta situació coincideix amb una davallada del preu del cereal de secà, que per l’evolució del mercat internacional, s’estima que pot arribar a ser del 10%. Segons les previsions d’Unió de Pagesos, a l’ Alt Penedès la pèrdua de la producció serà del 60%, que econòmicament es pot traduir en gairebé 515 mil euros. Al Garraf es preveuen unes pèrdues del 30%, amb un cost de 108 mil euros i al Baix Penedès, la producció de cereals no és significativa.

Unió de Pagesos considera que per fer front a aquestes situacions cal impulsar l’assegurança de les collites de cereal. Actualment, les compensacions estan molt per sota del preu de mercat i en la majoria de casos, els pagesos ni tan sols recuperen el cost de producció. Per aquest motiu, Unió de Pagesos demana que es millorin les cobertures de les collites, tot reajustant els rendiments teòrics establerts per cada zona, i millorant les condicions de contractació davant de les adversitats climatològiques, com ara la sequera i el vent.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: