Dimecres, 24 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Xaloc celebra el vintè aniversari amb una trajectòria de 700 actuacions

El grup d’ havaneres vilafranquí va debutar en públic el dia 1 de maig del 1986, en una cantada a la Casa d’ Empara de Vilanova i la Geltrú. Segons expliquen Josep Badell, un dels fundadors, i Armand Beneyto, que ha estat al grup 19 anys, va ser un concert experimental i la prova de foc real va ser en la següent cantada, a Sant Pere Molanta.

Xaloc es va començar a gestar en els assaigs del Coro, en els quals deu cantaires es van engrescar a formar un grup d’ havaneres. Segons recorda Beneyto, en els primers assaigs no tenien ni acompanyament musical i van rebre l’ ajuda del cantautor Paton Soler.

Del repertori inicial encara canten clàssics com “La bella Lola”, “El meu avi” i “El vell pescador” i han anat introduint noves havaneres com la que els va escriure el compositor Gregori Martínez, “Xaloc, seguim el vent”.

Durant dues dècades han ofert uns 700 concerts i també recorden amb especial emoció una actuació a la ciutat alemanya d’ Sttugart, a principis dels noranta.

Al llarg de vint anys, el grup també ha travessat moments difícils com l’ escissió patida l’any 2.000, quan van passar de 10 integrants als cinc actuals.

Una de les anècdotes del grup es deu al fet de ser tan nombrós i segons expliquen, en una cantada a la Scala de Barcelona els van presentar per error com l’ Orquestra Maravella.

Actualment, Xaloc està format per Josep Badell, Elisabet Mateo, Joan Picó, Pere Tutusaus i Francesc Tomàs.

Dissabte al vespre, una cantada i un pregó multitudinaris al Parc de Sant Salvador van commemorar els vint anys de Xaloc.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: