Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Plataforma per la Llengua denuncia Miquel Torres per incomplir la llei de política lingüística

La Plataforma per la Llengua, dins de les observacions periòdiques de les llengües que apareixen en les etiquetes dels vins catalans de denominació d’origen, ha constatat que en aquests moments, Miquel Torres és l’únic productor català que apareix en el llistat dels 30 productes més presents en superfícies de lliure servei que té vins fora de la llei.

La Plataforma per la Llengua, recordem-ho, elabora periòdicament un llistat dels 30 vins més trobats en superfícies de lliure servei i de les llengües que aquests productes incorporen en l’etiquetatge, partint d’una observació en les principals cadenes de supermercats i hipermercats. A partir de la darrera selecció elaborada l’estiu de 2005, la Plataforma per la Llengua ha actualitzat les dades amb data recent, per tal de veure’n l’evolució.

El 2001, per exemple, només un producte dels 30 més venuts acomplia la Llei de política lingüística del 1998, és a dir, estava etiquetat almenys en català. El 2003, any en què acabaven els darrers terminis d’adaptació a la llei, ja n’eren 11. A l’abril del 2006 hi havia 26 vins (el 87%) acomplint la Llei, i només quatre fora de la legislació. D’entre aquests quatre, tres pertanyien a una única empresa, Miquel Torres. Es tracta dels vins Sangre de Toro, Viña Sol i Viña Esmeralda, tots de la denominació d’origen Catalunya. L’altre vi pertany a l’empresa madrilenya Arco Bodegas Unidas. És el Marqués de Monistrol Blanc de Blancs de la denominació d’origen Penedès.

 

Arran d’aquests resultats, la Plataforma per la Llengua ha presentat dues denúncies oficials davant l’Agència Catalana del Consum, perquè bé aquest organisme o bé a través del departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, es trametin les sancions corresponents a Miquel Torres i a Arco Bodegas Unidas.

La Plataforma per la Llengua constata a nivell global una millora substancial en l’acompliment de la Llei en tots els vins de denominació d’origen, de manera que els vins catalans que es distribueixen sense estar etiquetats en català són clarament minoritaris. Així mateix, l’organització lamenta que encara alguns consells reguladors de les denominacions d’origen avalin amb el seu segell la distribució de determinats productes en el mercat quan aquests són il·legals. Considera la Plataforma que tant des de l’administració de la Generalitat com des dels consells comarcals caldria que fossin més curosos a l’hora d’avalar vins que es troben fora de la llei.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: