Dimecres, 24 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

36ª Cantada de Caramelles

Ahir es va realitzar la 36ª Cantada de Caramelles, un dels actes tradicionals de la setmana santa en moltes poblacions catalanes . Tot i que en un inici estava programat realitzar la cantada a la plaça de Sant Joan. La pluja però va obligar a traslladar aquest acte a l’auditori Montserrat Junyent. Una colla veterana, els Tornavisos, els Monotò so insistent que ja en fa dos que participen i els membres de l’Associació de barbuts del Penedès, nous en el concurs van ser els participants

Tres colles de cantaires van participar finalment en aquesta 36ª cantada de Caramelles. La xifra de colles participants oscil·la entre les dues i tres en els darrers sis anys i per bé que aquest any s’ha comptat amb la inscripció d’una nova colla. Els grups participants van ser els Tornavisos, una colla veterana de la cantada, ja que fa més de nou anys que hi participen, els Monotò so insistent, una colla que va començar a participar en la cantada ara fa un parell d’anys i finalment els membres de la PABA ( l’associació de barbuts del Penedès) que van decidir participar per primera vegada en aquesta cantada.

Els temes tradicionals de les caramelles és la benvinguda de la primavera, l’esclat de la natura i l’amor, en aquest cas es van poder sentir cançons tradicionals catalanes així com també cançons populars i molt conegudes, amb lletres amb grans dosis d’humor. La cantada de caramelles de Vilafranca ja arrossega des de fa anys la problemàtica de la manca de participació, motiu pel qual enguany s’hi ha inscrit la nova colla, i des de la resta dels grups també es fa una reflexió, demanant la participació. Les caramelles són unes cançons populars que es canten per pasqua. És tradició que aquests grups després de la cantada recorrin alguns locals de la vila, per oferir una versió reduïda del seu repertori. En el seu origen, el caramellaires recorrien els diversos masos anunciant la bona nova de la Resurrecció de crist. Era una clara referència a la resurrecció de la naturalesa. A canvi de la notícia, se’ls obsequiava amb ous, botifarres i menges greixoses, cosa que indicava que la Quaresma s’havia acabat. La cançó de Lluís Llach, que tinguem sort, interpretada per les tres colles van posar el punt i final a la 36ª edició de Cantada de Caramelles de Vilafranca.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: