Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els bunyols de Quaresma han tornat a les pastisseries, els dimecres i divendres

Des de la setmana passada, als aparadors de les pastisseries de Vilafranca i comarca s’hi poden veure bunyols de vent, un dolç típic d’ aquesta època. Així, mentre per Carnaval són típics els aliments greixosos com la botifarra d’ou, la coca de llardons, el xató o les merengues quan arriba la Quaresma és temps de penitència i recolliment per recordar els quaranta dies que Jesucrist va dejunar.

Això és el que, si més no, marca la tradició que els dimecres i els divendres es pot trencar amb els bunyols de Quaresma. El pastisser Ramon Bertran ha explicat en una entrevista a La Plaça perquè només trobem bunyols, dos dies a la setmana.

Durant aquests primers dies, les pastisseries fan molts quilos de bunyols perquè hi ha una forta demanda, així que avancen les setmanes se’n fan menys i quan la Quaresma estigui a punt de finalitzar, la demanda de bunyols tornarà a augmentar sensiblement. Els bunyols són una massa de forma rodona elaborada a partir de pasta de farina ben batuda barrejada amb llet, mantega, ous i sal. Se’ls anomena bunyols de Quaresma, de vent o de l’ Empordà. També trobem bunyols amb un forat al mig però tenen una elaboració diferent, com ha explicat Bertran.

Tot i que són típics d’ aquestes dates, els bunyols no són exclusius de la Quaresma, també se’n mengen per Sant Josep o Santa Teresa. Sols o acompanyats de cava o vi dolç són un dolç que agrada a gairebé tothom.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: