Dijous, 28 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’historiador, i professor de l’IES Alt Penedès, Ernesto González considera que cal despolititzar to

González considera que els polítics han volgut donar una rellevància social als documents, que per a la ciutadania en general no tenen, ja que el principal interès és per els historiadors.

Ernesto González en la seva tasca com a historiador local i comarcal ha treballat en diverses ocasions amb documents de l’arxiu de Salamanca relacionats amb entitats i organismes penedesencs en els anys de la guerra civil. Principalment ha centrat el seus treballs de recerca en documentació de sindicats i organitzacions obreres.

Al voltant de la tota la polèmica que ha sorgit aquests dies sobre el retorn dels papers a Catalunya, González considera que és lògic que aquesta documentació es retorni als seus propietaris, ja que van ser sostrets a la força. Comenta també, però, que cal tenir en compte que tota la polèmica que s’ha generat és fruit de l’interès dels polítics ja que la població en general ni coneixia la seva existència ni els interessava gaire. Per González, els polítics n’han fet un motiu d’estat.

Ernesto González explica que aquests papers tenen importància històrica, ja que van ser una eina de la repressió franquista, fruit d’una molt preparada tasca de captació d’informació arreu de l’estat espanyol en les poblacions que ocupaven les forces franquistes.

Per González aquest conflicte, que ell qualifica d’incivil, va provocar enfrontaments totalment absurds entre membres de famílies, amics o veïns; sovint per unes idees o ideals que no compartien. Atrocitats n’hi van haver per les dues parts, i González és de l’opinió que no s’ha d’idealitzar cap dels dos bàndols; en un conflicte en que l’enemic no era una persona, sinó una cosa a la que s’havia de destruir de manera absoluta.

González remarcava que aquests tipus de discussions que s’han generat al voltant dels papers de Salamanca són fruit més de la voluntat i els interessos dels polítics que no dels ciutadans.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: