Divendres, 19 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Presentació del llibre "Els beguins. L’heretgia a la Catalunya Medieval" del filòsof vilafranquí Joa

El llibre analitza aquest grup considerat heretge per l’església de l’època medieval i que va tenir una presència important a Vilafranca

L’Església de Sant Francesc acollia ahir la presentació del llibre "Els beguins. L’heretgia a la Catalunya Medieval". Amb aquest llibre Joan Cuscó fa un estudi sobre les bases ideològiques d’aquest grup i també els la seva evolució des del segle XII, moment de la seva creació. La presentació va anar a càrrec de l’historiador Arnabat que va repassar els conceptes claus exposats al llibre.

El text repassa aquest moviment sorgit a bèlgica al selge XII i que es va difondre per les ciutats més importants de Catalunya, València i Mallorca durant el segles XIII i XIV.

Els beguins es situen ideològicament propers als càtars, sent seguidors d’un ha heretgia medieval, sorgida sobretot als nuclis urbans i entre persones d’un cert estatus social. Aquest grup perseguit criticava l’existència d’una jerarquia eclesiàstica i arribant a verue el papa de Roma com el mateix Aticrist. Les seves creences passaven per una relació directa i personal amb deu i la idea d’igualtat entre homes i dones.

Els beguins van tenir una forma implantació a Vilafranca, ciutat que conjuntament amb Barcelona Valencia o Girona va acollir gurps nombrosos de beguins

Els estudis existens sobre els beguins sempre han estat dispersos i aquest volum vol donar una versió global del moviment.

35:54- 36:15 " és la visió del conjunt". Fent". Joan cuscó. Filòsof

El llibre ha estat editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat dins la col·lecció Scripta et Documenta

Efemèrides

19 de juliol
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: