Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Presentació del llibre "Els beguins. L’heretgia a la Catalunya Medieval" del filòsof vilafranquí Joa

El llibre analitza aquest grup considerat heretge per l’església de l’època medieval i que va tenir una presència important a Vilafranca

L’Església de Sant Francesc acollia ahir la presentació del llibre "Els beguins. L’heretgia a la Catalunya Medieval". Amb aquest llibre Joan Cuscó fa un estudi sobre les bases ideològiques d’aquest grup i també els la seva evolució des del segle XII, moment de la seva creació. La presentació va anar a càrrec de l’historiador Arnabat que va repassar els conceptes claus exposats al llibre.

El text repassa aquest moviment sorgit a bèlgica al selge XII i que es va difondre per les ciutats més importants de Catalunya, València i Mallorca durant el segles XIII i XIV.

Els beguins es situen ideològicament propers als càtars, sent seguidors d’un ha heretgia medieval, sorgida sobretot als nuclis urbans i entre persones d’un cert estatus social. Aquest grup perseguit criticava l’existència d’una jerarquia eclesiàstica i arribant a verue el papa de Roma com el mateix Aticrist. Les seves creences passaven per una relació directa i personal amb deu i la idea d’igualtat entre homes i dones.

Els beguins van tenir una forma implantació a Vilafranca, ciutat que conjuntament amb Barcelona Valencia o Girona va acollir gurps nombrosos de beguins

Els estudis existens sobre els beguins sempre han estat dispersos i aquest volum vol donar una versió global del moviment.

35:54- 36:15 " és la visió del conjunt". Fent". Joan cuscó. Filòsof

El llibre ha estat editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat dins la col·lecció Scripta et Documenta

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: