Dimecres, 24 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les polítiques d’habitatge, el creixement i els preus dels pisos a Vilafranca van centrar bona part

Com era de preveure la moció que presentava CiU demanant l’elaboració d’un Programa d’actuació urbanística municipal, que reguli el desenvolupament del POUM va generar un llarg debat en el que es va parlar

El portaveu del grup de CiU, Pere Regull, va acusar al govern de pressionar la Societat de Taxació perquè modifiqués les dades del seu estudi. També va fer referència a dades de la Generalitat del 2004 en les que l’increment dels pisos és fins i tot superior, i va apuntar que el mirall de desenvolupament de la vila són les ciutats metropolitanes.Per la seva part el portaveu del govern, Francisco Romero, va lamentar les acusacions de Regull, que va qualificar de molt greus, i va explicar que al veure les dades sorprenents va fer una trucada a la Societat de Taxació per tal de verificar-les, i arrel de la trucada el director de l’estudi va detactar l’error. D’altra banda el regidor d’urbanisme, Josep Colomé, va repartir un document amb diferents estadístiques per rebatre els arguments de Regull. En relació al creixement de població, Vilafranca en els darrers 5 anys ha crescut percentualment menys que la mitjana de l’Alt Penedès i molt menys que comarques veïnes com el Baix Penedès o el Garraf. Pel que fa la construcció d’habitatges Vilafranca no figura en la llista dels 20 municipis amb més construcció de Catalunya. Finalment pel tema dels preus Colomé va criticar Regull per fer un us de partit d’una informació poc contrastada que no respon a la realitat.L’informe més fiable pel que fa als preus és el que elabora la Generalitat que situa l’increment de preus de l’any 2005 a Vilafranca per sota d’altres poblacions com poden ser Vilanova, Mataró, Manresa o Igualada, amb un 9’9% i un preu per metro quadrat de 2.688 €.

Per la seva part el coordinador de govern, Ramon Xena, va recordar que els preus dels pisos pugen en general arreu del país i que el que es fa des de Vilafranca són polítiques de promoció d’habitatge protegit.En relació a aquest debat el regidor de la CUP, Otger Amatller, es va cenyir al redactat de la moció que es presentava i va demanar que s’aprovés perquè és necessari un Programa d’actuació urbanística que reguli el creixement de la vila.El regidor del PP, Josep Ramon, va recordar el seu suport al POUM l’any 2003, per entendre que una manera de lluitar contra l’augment dels preus és ampliant l’oferta de sol.Desprès d’aquest llarg debat la moció va quedar rebutjada pels vots contraris dels grups socialista i republicà l’abstenció del PP i els vots a favor de CiU i la CUP, i hi va haver el compromís del govern de reunir als diferents grups per plantejar una agenda que reguli l’evolució del Pla d’Urbanisme, que és la fórmula per tal de controlar el seu desenvolupament.

D’altra banda ahir es va fer també la cessió en propietat d’uns terrenys de 8.100 metres quadrats a la Fundació Mas Albornà , al sector de la Girada 2 per tal de construir un centre ocupacional per persones amb disminució psíquica i malalties mentals. Tots els grups van votar a favor excepte CiU. El seu portaveu, Pere Regull, va explicar que donen suport a la Fundació però que el millor per l’ajuntament seria una cessió d’us, per no perdre la propietat dels terrenys.

El ple també va aprovar una moció presentada per la CUP demanant que els resultats del procés de participació ciutadana per decidir que es farà sobre la llosa de cobertura de les vies sigui vinculant. Finalment l’equip de govern va presentar una esmena apuntant que ho serà sempre que sigui tècnicament i econòmicament viable, i CiU va afegir al text que els grups municipals tinguin accés a la documentació abans del triatge de les respostes.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: