Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Inici plujós de les Festes d`hivern-Festes de Sant Raimon

Ahir començaven les festes d’hivern festes de Sant Raimon I ha feien en un dia força plujós. Tot i així es va poder realitzar tant el pregó com el concurs de fogueters, els

A tres quarts de nou del vespre i amb una pluja que va anar augmentant mica en mica començaven ahir les festes de sant Raimon, i ho feien amb el pregó, enguany a càrrec de Jordi Hill, antic coordinador de les festes i membre de diversos col·lectius de defensa de la cultura catalana i de l’esquerra independentista.

Hill va fer un discurs breu i remarcant la vessant més popular de les festes. Unes festes que les va definir com a fruit de la voluntat dels vilafranquins i de les entitats, amb una programació allunyada de la del circuit cultural oficial. En el pregó també es feia una referència entorn a la cultura i política vilafranquines, demanant més transparència i visibilitat a l’ajuntament, afirmant veure una distància entre la política i la societat. Jordi Hill va fer referència explícita a la manca de visibilitat per part dels poders polítics

Finalment també va fer referència a la seva visió de les festes i de la societat vilafranquina, a les seves experiències personals i a la lluita que cal fer per conservar aquestes festes del poble i per al poble.

I després del pregó i malgrat la pluja també es va poder celebrar el concurs internacional de fogueters, un acte organitzat per l’entitat els 3 mosqueters i que ens va transportar fins a l’Anglaterra del segle divuit.

Aquesta era la segona edició del concurs de fogueters, una iniciativa que pretén recuperar i donar a conèixer l’antic ofici dels fogueters, actualment anomenats pirotècnics. En aquesta ocasió els tres mosqueters van transportar-nos fins al Segle XVIII per saldar una disputa entre dos grans fogueters de l’època.

El dia en què va succeir aquesta disputa va ser el 27 d’abril de 1749 l’escenari, el Green Park de Londres on el rei s’hi va instal·lar el més gran espectacle pirotècnic que s’havia fet fins aleshores i que organitzava el rei George II . 11.000 coets fabricats per Gàetan Ruggieri i la màquina escenogràfica que arribava als 14.35 metres de llarg i 4 metres d’alçada a carrec de l’arquitecte italià Cavalieri Servadoni . Amb aquest espectacle es volia celebrar l’estabilitat política a Europa i es celebrar a Green parc un parc ciutat al cor de Londres. Però una discussió entre els dos pirotècnics i va acaba fent d’aquest espectacle una batalla campal. Amb la recreació d’aquest espectacle, els tres mosqueters van oferir un espectacle pirotècnic que recreava el concurs entre aquests dos fogueters.

La música de Hendel va sonar ahir a la plaça de la vila, concretament una peça creada per aquest concurs, que de la mateixa manera que ahir a Vilafranca també va comptar amb la presència de la pluja.

Però malgrat la pluja el concurs fictici es va poder realitzar i forces persones van poder gaudir d’aquests curiós concurs que recupera aquest antic ofici.

El Casino Unió comercial acollia ahir també el sopar de l’euro, un dels actes que es van recuperar en l’edició passada de les festes d’hivern. En aquest sopar tothom qui vulgui pot sopar per tan sols un euro. Pa amb tomàquet, embotit, vi i cava és el menú que gràcies a la col·laboració de diversos establiments es pot donar a tots els assistents.

El sopar servia de prèvia per al concert que la coordinadora organitza cada any. En aquesta ocasió Cal bolet va ser finalment l’escenari i els grups convidats van ser els vilafranquins Octopotulos i la formació catalana Gertrudis. Els Octopotulos, una formació de 10 músics ja fa dos anys que participen a les festes i no van dubtar a acceptar la invitació.

Avui diumenge continuen els actes de les festes d’hivern. A les sis de la tarda a l’ateneu municipal es farà un concert de Xamusia, la capella de Sant Ramon acollirà un concert de Cant Gregorià. La fornal a les set de la tarda acollirà la xerrada Cuba Va! A càrrec de la brigada catalana venceremos i a les set de la tarda el club rotary ha organitzat a cal bolet l’espectacle la nova euterpe, una recuperació de música popular catalana.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: