Dimarts, 23 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

S`inaugura el cicle "La batalla per la memòria",un conjunt de conferències per tal de seguir partici

Joan Saura, Marcel Esteve i Maria Salvo van ser els encarregats d`encetar la primera de les conferències

Ahir a les vuit del vespre s’obria el cicle La batalla per la memòria, un cicle que pretén continuar amb el treball engegat per les institucions vilafranquines per tal de recuperar la memòria històrica des de la segona república i fins la repressió franquista.

La primera taula rodona, moderada pel president del museu, Pep soler, portava per títol els guardians del record. La llarga marxa cap a la recuperació dels valors democràtics i va comptar amb la presència de Joan Saura, l’alcalde de Vilafranca i també de Maria Salvó, fundadora de l’associació les dones del 36. Joan Saura des de la conselleria de relacions institucionals i participació impulsa el programa per al memorial democràtic, realitzant diverses tasques arreu del territori per tal de recuperar aquests fets i donar-los a conèixer. Maria Salvó, fundadora de l’associació les Dones del 36, un col·lectiu que pretén difondre a partir d’experiències personals la memòria de la repressió franquista i transmetre la experiència dins la lluita per la democràcia. Marcel Esteve hi era present en representació de les actuacions efectuades per les institucions de Vilafranca en aquestes tasques de recuperació de la memòria. A banda de les intervencions també es va poder veure una projecció on es recullen les experiències d’Eusebi Pérez, un vilafranquí militant antifeixista que va sobreviure al camp d’extermini de Mathausen.

Aprofitant la jornada d’ahir també es va inaugura la instal·lació participativa Escolta Franco, un intent de provocar un exercici de memòria col·lectiva. El bust del general que presidia els saló de plens de l’ajuntament en època franquista s’exposa al pati del museu per què aquelles persones que ho desitgin li diguin o preguntin tot el que no van poder fer en el seu moment.

De fet Ahir es recollien ja les primeres impressionen la posada en marxa d’aquesta iniciativa. El bust restarà al pati del museu fins el proper 27 de novembre.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: