Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La penedesenca Maria Rovira rep demà la Creu de Sant Jordi 2.005

La responsable de Política Territorial de la Comissió Permanent Nacional de la Unió de Pagesos és una de les 32 persones que han estat distingides per el govern català.

La concessió d’ aquest guardó és per Rovira, una responsabilitat i espera que contribueixi a donar a conèixer la situació del món rural i de la dona pagesa, en especial.

Maria Rovira va néixer a la Fortesa, a Piera, i dirigeix l’ explotació familiar de fruita que té entre l’ Anoia i l’ Alt Penedès. De tota manera, ella no estava destinada a ocupar-se de les terres perquè no era la pubilla i en el seu dia va estudiar interiorisme i se’n va anar del Penedès. La seva tornada al camp no es va produir fins fa uns 14 anys, però se sent satisfeta perquè té un bagatge i un punt de vista diferent.

Tot i que des de jove li agradava l’ ofici de pagesa, no en sabia i va haver de formar-se per poder tirar endavant l’ explotació familiar. A tall d’ anècdota explica que no sabia esporgar i que va decidir fer-ho seguint criteris harmònics i contradient els experts que no deixen fruita a la part baixa dels arbres. Ella ho fa i diu que el resultat són peces de fruita grosses i sanes. Tampoc és partidària d’ utilitzar adob químic.

La seva vinculació amb el sindicat comença tot just incorporar-se al camp, fa uns catorze anys, perquè el seu pare sempre havia estat afiliat a la Unió de Pagesos. Maria Rovira comença a Dones de la Unió de Pagesos, al cap d’ uns anys es converteix en la coordinadora territorial de les comarques de Barcelona del sindicat i en les darreres eleccions es presenta juntament amb la candidatura de Joan Caball i acaba convertint-se en la responsable de Política Territorial de la Comissió Permanent Nacional de la Unió de Pagesos i en la única dona de la Permanent.

Aquest càrrec, que exerceix fa un parell d’ anys, li comporta molta responsabilitat i dedicació i segons confessa va estar a punt de rebutjar-lo.

Respecte la situació actual de la pagesia a la nostra comarca, afirma que la situació actual és vergonyosa i retreu a les grans empreses que han perdut el respecte al sector pagès. Rovira reclama un preu mínim per al raïm i el vi i que l’ Alt Penedès decideixi què vol ser.

La penedesenca Maria Rovira és una de les 32 persones que demà rebran la Creu de Sant Jordi 2005. La cerimònia de lliurament dels guardons tindrà lloc a la Sala Oval del MNAC.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: