Divendres, 18 de Setembre de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La plaça de la vila es va omplir de gent que es va sumar a l’acte de conscienciació sobre la malalti

El dia internacional del cáncer de mama és una iniciativa que pretén conscienciar la població de les conseqüències que produeix aquesta malaltia.

Segons xifres del Ministeri de Sanitat, a Espanya es diagnostiquen més de 15.000 nous casos de càncer de mama i es comptabilitzen prop de sis mil morts relacionades amb aquesta malaltia. Al Penedès s’han detectat en un any, una cinquantena de casos. D’altra banda, s`està detectant un rejoveniment de la malaltia, ja que cada vegada hi ha pacients més joves. Abans apareixien a la cinquantena, però ara es detecten casos als 20 i els 30 anys, i fins i tot en homes, un fenomen de les societats més avançades.

Cal destacar, però, que gràcies a les mamografies i als tractaments preventius s’ha produït un destacable descens de les víctimes mortals per aquests tumors. Amb el diagnòstic de la malaltia en el seu estat inicial i l`ocupació de tècniques quirúrgiques i tractaments complementaris menys agressius, el percentatge de curació després del diagnòstic supera el 60%.

De tot això en van parlar els encarregats de fer els seus parlaments sobre l’escenari, especialment la cap de comunicació de l’Hospital Comarcal Helena Mestre i la ginecóloga del PASSIR Helena Miquel. Totes dues van explicar que encara queda molt per fer però que cada cop s’avança més. També van oferir el seu suport els representants de l’administració, concretament l’alcalde de Vilafranca, el President del Consell Comarcal i el regidor de Salut de l`ajuntament. Després d’aquests parlaments, la presidenta de l’associació Ginesta va oferir les seves paraules en memòria de les companyes que han mort a causa de la malaltia. I el públic va encendre espelmes per afegir-se a aquest record.

La coral de veus blanques Xamussia dels Monjos va posar un punt musical a l’acte, en la seva primera actuació a Vilafranca.

Tot seguit, tenia lloc la lectura del manifest que, com l’any passat, anava a càrrec de l`actriu Rosa Andreu. El manifest posava l’accent en la importància que té una detecció precoç i en què les administracions han de donar tot el suport posible per minimitzar els efectes de la malaltia.

Estava previst que clogués l`acte la periodista Pilar Rahola, però finalment no va poder asistir i ho va fer una de les membres de Ginesta, Fina Santacana, que va reclamar el suport de l’administració i la conscienciació de tothom.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: