Dimecres, 24 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Finalitzen les XVIII jornades d`estudis Penedesencs.

La jornada de clausura de les jornades va comptar amb dues conferències sobre el Penedès Medieval.

Teresa Vinyoles, professora titular d’història medieval d ela Universitat de Barcelona va ser l’encarregada de pronunciar la penúltima conferència de les 17enes jorandes penedesenques i ho va fer amb un dibuix de la vida quotidiana a l’edat mitjana. Aquesta conferència es va centrar sobretot en com era la vida als carrers de Vilafranca, Barcelona i Sitges en el segle catorze. Un historia que segons Vinyoles és caracteritza per ser molt propera i permet entendre molt bé com s’estrucutraven les relacions socials en aquell temps.

Teresa Vinyoles Vidal, nascuda a Barcelona és profesora titular de Historia medieval de la Universidad de Barcelona, autora de diversas obras sobre historia de las dones i la vida cuotidiana a l’edat mitja.

Seguidament l’historiador penedesencs Joseph Bosch i Planas va parlar als assistencs de les insitucions medievals vilafranquines, fent un repàs a quina era la seva funció dins la societat vilafranquina així com el seu funcionament. Bosch va explicar tant els origins de l’ajuntament com la creació de la burguesía Vilafraquins.

Abans de cloure la conferencia va explicar la història de dues famílies vilafranquines molt conegudes

Josep Bosch és llicenciat en història I actualement estrà treballatn en el seu docorat amb una tesi que fa referencia a la vilafranca del Selge XV.

Finalment es va procedir a l’ate acadèmic de cloenda, amb l’assistència de Marcel Esteve, alcalde de Vilafranca, i Joan solé i Bordes, perident de L’insitut d’estudis Penedesencs.

Aquest era moment de fer valoracions que per part de l’insitut són més que positives. Joan Solé, president de l’insitut considerava que s’havia creat un punt d’inflexió

Fent referencia a aspectes més generals de la historia Bordes també feia una reflexió sobre l’interès per la història, un interés que ell percep que va en augment.

L’alcale de Vilafranca Marcel Esteve també valorava aquestes jornade de manera molt positiva, afirmant la necessitat de dónar suport a aquest itpus d’iniciatives

Aquest però era un doble acte ja que en aquest mateix moment es va donar inici al cicle de conferencies sobre el Penedes medieval, un cicle que s’allargarà fisn a finals d’any i que permetrà endinsar-se de manera més profunda i curosa en aquest període historic. El primer acte d’aquest cicle es realitzarà el divendres 14 d’octubre amb una visita guiada per la muralla de vilafranca.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: