Els diferents grups municipals de Vilafranca han valorat de forma positiva el Nou Estatut, excepte e
Davant d’aquest fet històric l’ajuntament de Vilafranca alçat la senyera i ha penjat el domàs oficial de la vila al balcó de l’ajuntament. També el Consell Comarcal ha penjat una bandera al balcó
Desprès de més d’un any i mig de debats i negociacions no ha estat fins a darrera hora que s’ha pogut comptar amb el suport suficient de la cambra parlamentaria per aprovar-lo. PSC, CiU, ERC i IC hi ha votat a favor i el PP en contra. L’escull principal era el tema del finançament i a darrera hora s’ha aprovat un document que sense que hi figuri la paraula concert econòmic, s’hi aproxima força. Els grups del tripartit i el de CiU s’han felicitat per l’acord i han mostrat la seva satisfacció de forma notòria.
A nivell local, el primer secretari del PSC, Francisco Romero, ha parlat d’un pas endavant en la concepció federal de l’estat i amb una proposta per millorar el finançament de Catalunya.
El portaveu del grup municipal de CiU, Pere Regull, ha mostrat la seva satisfacció perquè s’han assumit moltes de les propostes que presentava la formació nacionalista. Ara però, segons Regull caldrà veure que fa el govern del PSOE a Madrid amb la proposta sorgida del Parlament català. Per part d’ERC, Ramon Xena, ha destacat que per primer cop un document marc inclourà la paraula nació referida a Catalunya. Justament pel PP, el regidor Josep Ramon, destaca que aquesta definició de nació fa que la seva formació política no pugui donar suport a un estatut que considera inconstitucional. Per part d’IC, Patro Recober , ha remarcat el treball que ha fet el tripartit per tal d’assolir el consens necessari perquè l’estatut tingui el suport majoritari del Parlament. Finalment, el regidor de la CUP, Otger Amatller, ha reconegut que el document millora l’estatut de Sau però considera el nou estatut insuficient perquè no parla de la independència de Catalunya. Ara doncs, i després de l’aprovació del text al Parlament de Catalunya caldrà esperar quina és la rebuda al Congrés de Madrid, on s’haurà de debatre i aprovar també aquesta proposta abans que pugui ser realment operativa.