Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Museu de Vilafranca abordarà el franquisme i la repressió al Penedès en el cicle tardoral "La mut

La preparació de la tercera edició del cicle sobre la memòria històrica va coincidir amb la convocatòria d’ ajuts del programa "Memorial Democràtic" de la Conselleria de Relacions Institucionals.

El projecte del Museu va rebre la màxima puntuació i la subvenció més alta, 14.400 euros, i això els ha permès tirar endavant un ambiciós programa. Sota el nom de "La mutilació ignorada", el cicle inclou diverses accions que tindran lloc entre octubre i novembre.

La directora del Museu de Vilafranca, Montse Iniesta, afirma que des de diferents òptiques tant s’ aprofundeix en la recerca, com es restitueix la memòria històrica.

L’ exposició "El camp de la Bota" de Francesc Abad obre el cicle el proper dia 1 d’ octubre. En aquesta mostra, l’ artista proposa recuperar per a la memòria les víctimes de la repressió franquista que van morir afusellades al Camp de la Bota de Barcelona. A Vilafranca, s’ hi afegirà informació sobre els 73 afusellats de l’ Alt Penedès.

"La mutilació ignorada" continuarà els divendres de novembre amb un cicle de quatre conferencies titulat "La batalla per la memòria", que tindrà lloc a l’ auditori del Museu.

També està prevista una original instal·lació anomenada "Escolta Franco!" que consistirà en col.locar un bust de Franco, al pati gòtic del Museu, i permetre que tothom li digui allò que en el seu dia va callar a causa de la censura. Els testimonis podran ser escrits, en forma d’ ofrena, verbals o musicals.

El cicle també comporta un projecte de recerca dirigit per l’ historiador Ramon Arnabat sobre el període franquista a la comarca, com ha explicat Montse Iniesta.

I finalment, el 20 de novembre Vilafranca serà una de les ciutats on s’ estrenarà el llargmetratge "Franco i jo". Un encàrrec de la Conselleria de Relacions Institucionals a cinc joves directors que s’ estrena coincidint amb el trentè aniversari de la mort del dictador.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: