Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca ha d’estar atenta al nou decret del govern català que regula les festes tradicionals

La Generalitat està finalitzant el procés d’elaboració del nou decret que ha de substituir la normativa actual sobre festes d’interès nacional que ha quedat obsoleta.

L’expert en temes de cultura popular i tradicional, Joan Cuscó, ha assenyalat que la normativa antiga es considera poc rigorosa i la seva renovació ja es va iniciar al final de l’anterior legislatura, per adaptar-la també a la normativa europea.

El nou decret limitarà les condicions amb les quals una festa pot ser considerada d’interès nacional. Serà més restrictiva i també incorporarà un catàleg del patrimoni material. En aquest sentit, Joan Cuscó apunta que des de Vilafranca caldrà estar atents a la normativa i incorporar-hi elements específics de la festa major, com la tronada o l’entrada de Sant Fèlix, si es volen conservar tal i com són ara. Segons Cuscó molts elements de la festa major de Vilafranca incompleixen la normativa i cal declarar-los patrimoni en sí mateixos per garantir-ne la conservació.

El decret que està en fase de finalització obre dues grans línies d’actuació. D’una banda la història global del conjunt de la festa, analitzant els aspectes de patrimoni i d’altra banda la magnitud de la festa , en relació a la seva repercussió social.

Segons Cuscó, caldrà estar atents al decret per poder introduir aquests continguts en relació a la festa vilafranquina. Una altra fórmula que permetria conservar tots els elements de “la més típica” seria la que s’ha optat des de Berga , amb la festa de la Patum. L’objectiu dels berguedans és aconseguir que la Unesco declari la Patum com a festa d’interès cultural, fet que garantirà la conservació de tot els seus rituals.

D’altra banda Joan Cuscó ha explicat també que des del Parlament de Catalunya s’ha encarregat també a la Generalitat una normativa que afavoreixi la conservació i difusió de la música tradicional catalana.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: