Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Xavier Brotons ha presentat a Vilafranca la seva revisió de Lo tres de nou

Publicada per primera vegada el 1902 a Valls, aquesta obreta de teatre de Raimon Casas Pedrerol es titula Lo tres de nou. Quadret de costums de Valls i ha estat editada per Cossetània.

El filòleg i periodista casteller Xavier Brotons s’ha encarregat de l’edició de l’obra, adaptant l’ortografia a les regles de Pompeu Fabra.

L’obra, que aparentment és un inofensiu quadre de costums amb els castells de rerefons, inclou un missatge anticasteller a càrrec d’un dels dos pretendents del triangle amorós que representa, com explica Brotons.

 

Quan es va estrenar l’obreta, el fet casteller es trobava en plena decadència i no obstant això, segons Brotons aquesta mirada anticastellera és amable i nostàlgica.

 

La reedició de Lo tres de nou inclou un estudi a càrrec de Brotons amb una biografia amb dades inèdites del seu autor, que va guanyar el sisè premi l’Esperidió d’assaig sobre el fet casteller.

En la presentació, ahir a l’Agrícol, actors del Taller d’Assaig Teatre van fer una lectura dramatitzada d’alguns fragments.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: