Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Pedro Cuesta ha presentat a Vilafranca el seu llibre, El retaule de Sant Martí Sarroca

Des del punt de vista estilístic i iconogràfic, el retaule de Sant Martí Sarroca és una de les joies artístiques més interessants de l’Alt Penedès i també de tot Catalunya. El retaule d’estil gòtic, data del segle XV. <br />

El retaule de Sant Martí Sarroca de l’historiador Pedro Cuesta, editat per Andana l’any passat, és el primer treball monogràfic sobre aquesta obra d’art.

Cuesta ha escrit un treball exhaustiu que presenta una anàlisi descriptiva del retaule i un estudi comparatiu dels diferents estils de la pintura gòtica, de la seva evolució a Catalunya i de les tècniques, els materials i la iconografia que utilitzaven els tallers per elaborar els retaules.

Segons Pedro Cuesta el retaule martinenc és únic per diverses qüestions, com per exemple compartir dos estils gòtics.

L’any 1931, el retaule va ser declarat, juntament amb l’església i el castell de Sant Martí, monument històric artístic.

Quant a la seva autoria, Pedro Cuesta, després de consultar-ho amb diversos experts com Ainaud de Lasarte o Alcolea, apunta a Jaume Cabrera, descartant el vilafranquí Joan Matas.

Pedro Cuesta ja havia publicat, l’any 1976, una monografia sobre L’església romànica de Sant Martí Sarroca, reeditada per Andana el 2011. <br />
La presentació a Vilafranca del seu monogràfic sobre el retaule gòtic, divendres passat al Claustre de Sant Francesc, estava organitzada per l’Institut d’Estudis Penedesencs.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: