Dimarts, 16 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’ús del català com a llengua habitual a la Vegueria Penedès és del 35,5%, el 8% fa servir les dues llengües oficials i el 49,6% el castellà

Aquests són alguns dels resultats que es desprenen de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població realitzada per la Direcció General de Política Lingüística.

A l’Àmbit Penedès, el 93,9% entén el català, el 82% el sap parlar i el 83,2% el sap llegir. Les proporcions són molt similars al conjunt de Catalunya.  En canvi, l’habilitat d’escriure és del 62,8 %, 2,4 punts més alta que la mitjana de Catalunya.

Anna Torrijos, tècnica de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL)

 

A l’àmbit territorial del Penedès hi ha 182.233 prsones que actualment saben parlar català i no el tenien com a llengua materna. En el cas de Catalunya, la xifra és de 3 milions.

Una xifra que xoca és que el percentatge d’ús del català com a llengua habitual al Penedès és del 35,5%, el 8% utilitza les dues llengües oficials i el 49,6% el castellà. En aquest cas, les comarques penedesenques estarien per sota la mitjana de Catalunya.

Pel que fa a l’ús del català en els 7 àmbits de consum i serveis analitzats, els ciutadans utilitzen més el català que el castellà en quatre d’ells: administració local, administració de la Generalitat, entitats financeres i petit comerç.

 

Un altre handicap és el coneixement de llengües estrangeres: al Penedès és més baix que a la resta del país, com explica Torrijos.

Aquests resultats es basen en 600 enquestes realitzades a tot el territori de l’Àmbit Penedès durant el 2013. Per primera vegada, l’Enquesta d’usos lingüístics de la població recull dades de l’àmbit territorial del Penedès, creat l’any 2010.

La Direcció General de Política Lingüística no disposa de les dades de cadascuna de les 3 comarques i els municipis de l’Anoia que formen l’Àmbit Penedès desglossades i per tant, no es pot saber fins a quin punt aquests percentatges casen amb la realitat de l’Alt Penedès.

 

Efemèrides

16 d'abril
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: