Dimarts, 23 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’ajuntament d’Avinyonet comercialitzarà la rèplica d’un peveter del segle III abans de Crist

Es tracta d’una valuosa peça que es va trobar sencera dins d’una sitja del segle III abans de Crist. Representa el cap de la deessa de la fecunditat i l’agricultura, Demèter segons els romans, o Tanit segons els cartaginesos.

En el transcurs d’una entrevista a Penedès TV l’arqueòleg director de les excavacions al jaciment de la Font de la Canya, Dani López, ha explicat que era un peveter o cremador de perfums que s’utilitzava en determinades celebracions importants.

Se n’ha fet un motlle i quatre rèpliques idèntiques que han tingut molt bona acollida, de manera que ja se n’han encarregat més còpies per a la seva comercialització.

La peça representa una divinitat vestida amb una túnica subjectada amb un fermall esfèric i que forma plecs a la zona del coll. El front està ornamentat amb espigues de cereal i fruites, entre d’altres raïm. Recordem que des d’aquest mes de desembre el jaciment de la Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès, és visitable.

Es tracta d’un centre de mercaderies de l’època dels ibers situat al cor del Penedès, datat dels segles VII al II abans de Crist. Un viatge en els temps que permet conèixer el bressol de la vitivinicultura a Catalunya.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: