Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La VI Trobada estatal de plataformes contra la incineració de residus en cimenteres reclama a l’administració un estudi epidemiològic sobre la seva incidència en la salut de les persones

Aquesta és una de les demandes que recull el manifest final llegit dissabte al vespre, després d’una jornada de conferències i tallers.

Per a les 21 plataformes de tot l’estat assistents aquest cap de setmana a Vilafranca a la VI Trobada estatal de plataformes contra la incineració de residus en cimenteres, la incineració és la pitjor manera de fer front als residus perquè provoca afectacions molt greus a la població que viu a un radi de 5 quilòmetres i afectacions fins a 60 quilòmetres en el cas de les cimenteres-incineradores.

Diversos estudis ho proven i el més recent, d’aquest 2015, divulgat en la trobada demostra que les fàbriques de calç i de guix també contaminen.

Tant el Moviment contra la incineració a Uniland, amfitrió de la trobada, com la resta de plataformes assistents consideren que les emissions de les cimenteres que incineren no estan prou estudiades i reclamen a l’administració estudis per conèixer la seva incidència sobre la salut.

Mercè Mestres del Moviment contra la incineració a Uniland recorda que indicadors oficials de salut del municipi de Santa Margarida i els Monjos constaten un increment de diferents càncers des del 2012 i lamenta que això no empenyi l’administració a fer un estudi.

 

Una de les conferenciants de la trobada, la Dra. Carme Valls, membre del Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris, explicava que es comencen a tenir evidències dels efectes negatius sobre la salut de les incineradores: a curt termini, increment de malalties respiratòries i d’infarts i arítmies, a mig termini disrupció endocrina en homes i dones i increment de malalties congènites i a llarg termini, tumors i càncers.

En aquest sentit, Valls creu necessari un estudi sobre la salut de la població que viu a prop d’incineradores per detectar si hi ha un augment de càncers i malalties endocrines i tot i que no té valor científic, ni estadístic, al·ludia a una enquesta a metges de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, la majoria dels quals contesta afirmativament.

 

Un altre dels conferenciants, el Dr. Eduardo Rodríguez, investigador del CSIC i membre del comitè científic sobre Nous Riscos per a la Salut de la Unió Europea, també detallava l’impacte de la incineració sobre la salut, impacte que es veu agreujat des de fa uns anys per la utilització dels residus com a combustible.

 

Celebrada aquest cap de setmana a Vilafranca, la VI Trobada estatal de plataformes contra la incineració de residus en cimenteres ha reunit 21 plataformes de tot l’estat i més d’un centenar d’assistents.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: