Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El debat sobre les entitats municipalistes ha centrat bona part de la sessió de ple a l’Ajuntament de Vilafranca

A l’apartat de mocions, la CUP demanava a l’ajuntament que abandonés la Federació de Municipis de Catalunya, després de les irregularitats que s’hi han detectat. La moció demana també el retorn de les quotes del 2011 i 2012.

Xavier Navarro argumentava que ells ja havien demanat que faltava transparència amb entitats d’aquest tipus. ICV va presentar una esmena, en el sentit de demanar que hi hagués una única entitat municipalista, que defugís de partidismes. La CUP la va acceptar i a partir d’aquí, ERC, que ja donava suport a la moció i esmena, va donar-hi suport demanant també que hi hagi algun ens que doni suport als municipis. Des del PP no es va donar suport a la moció, i en tot cas es plantejava incorporar-se a l’associació de municipis a nivell estatal. Des del PSC es plantejava també la necessitat de racionalitzar aquestes entitats municipalistes, i centrar-se només en una. Finalment des de CiU van criticar el fet de demanar marxar d’aquestes entitats que tenen una funció. La moció finalment no va prosperar ja que CiU, PSC, i PP van votar-hi en contra i va ser votada a favor per CUP, ICV i ERC.

També la CUP presentava una moció per demanar el suport a les persones encausades en relació al multireferèndum que es va celebrar el passat 25 de maig, i el rebuig a les denuncies presentades. La moció es va aprovar amb els vots a favor de CUP, ICV i ERC, els dos vots en contra del PP i l’abstenció de la resta de regidors.

El ple va debatre també una moció per tal de negar a Cales de Pachs el permís per la crema de fangs de depuradora, així com també altres restes de residus a Cales de Pacs i a Uniland. Des de Bosc Verd, Núria Bonilla, va llegir un manifest expressant aquest rebuig.

Pel que fa als grups municipals, ERC, ICV, CUP, encapçalaven la moció. El PP, el PSC i CiU van votar-hi a favor. Tots els grups van apuntar també la necessitat de vetllar per la reducció de residus i els volums de contaminació de la societat actual.

La darrera de les mocions era la que presentaven CiU i PSC en relació a la desaparició de l’antiga Caixa Penedès. La moció demanava negociar amb BMN per concretar els usos de l’espai que es va requalificar en el seu moment l’any 2008 per tal que s’ajustin al que es va legislar. En cas contrari emprendre les accions pertinents per deixar sense efecte aquella modificació del POUM. També negociar amb BMN el traspàs a la Fundació Pinnae dels diners que han retornat els ex-directius de Caixa Penedès, com explicava el portaveu de l’equip de govern Aureli Ruiz. Des d’ERC, Pep Quelart avançava votar en contra si no s’acceptava una esmena a la moció en el sentit de revertir directament la modificació que es va fer del Poum. Toni Peñafiel, regidor d’ICV, va recordar que la moció s’havia deixat sobre la taula amb la voluntat de parlar-ne amb més tranquil·litat, fet que no s’ha produït ja que van rebre la proposta amb poc temps. Finalment es va decidir tornar a deixar-la sobre la taula amb el compromís de negociar-la amb més calma.

Finalment es va entrar d’urgència una moció presentada per la CUP, ICV i ERC amb el suport d’altres entitats en relació al conflicte a la zona de Palestina. La moció demanava a Israel que aturi l’agressió al poble palestí, i demanar a l’estat espanyol que aturi el comerç d’armes amb Israel.

El PP va expressar la seva voluntat que hi hagués pau en aquella zona, però explicava la seva abstenció per el fet que no es fa menció a les accions de Hammas. El PSC va lamentar la violència contra la població civil, i va donar suport a la moció. CiU, finalment es va expressar en el mateix sentit lamentant també que la comunitat internacional no actuï amb més fermesa. Va mostrar la seva disconformitat amb el boicot a Israel i els productes israelians, que va demanar retirar de la moció. Es va retirar i la moció es va aprovar, amb l’abstenció del PP i el suport de la resta de grups.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: