Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Conferència "Els fets de Sant Quintí de Mediona del gener de 1714" a càrrec de Xavier Argemí i Salat

L’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès organitza, conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Quintí i el Consell Comarcal, una conferència sobre els fets de 1714 en aquest municipi, que s’emmarca dins la commemoració dels 300 anys de l’Onze de Setembre de 1714.

El 10 de gener de 1714, un contingent de soldats castellans va entrar a Sant Quintí, tot seguint una partida de gent de la comarca que s’havia revoltat a causa dels impostos abusius que les autoritats borbòniques havien decretat a Catalunya. Després de saquejar la vila, la van cremar.

La majoria dels llibres que s’han publicat sobre la Guerra de Successió parlen que, en aquells fets succeïts a Sant Quintí, es van massacrar la seva població. Però la veracitat d’aquesta afirmació s’ha de qüestionar seriosament, ja que no s’ha trobat cap documentació que ho demostri clarament. Amb aquesta xerrada s’intentarà explicar com van anar aquells fets, a partir de les fonts documentals existents, els únics testimonis que ens poden aportar una mica de llum.

Es comentarà, dins de l’àmplia bibliografia existent, com els diversos autors han tractat aquest tema al llarg del temps. Els seus punts de vista es contrastaran amb alguns documents de l’època on apareixen declaracions de testimonis que van viure directament els esdeveniments i en van patir les conseqüències.

L’acte anirà a càrrec de l’historiador Xavier Argemí i tindrà lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Sant Quintí a 2/4 de 8 del vespre d’aquest dissabte.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: