Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Celebració per la IGP del Gall del Penedès

L’Associació de Criadors de Raça de Gallines Penedesenca i la Plataforma per una Vegueria Pròpia han organitzat un debat maridatge per celebrar la decisió favorable al reconeixement de la Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès.

L’acte s’ha fet aquest dijous a la nit al restaurant El Cigró d’Or de Vilafranca i ha comptat amb la col·laboració de la Denominació d’Origen Penedès. L’abast territorial de la IGP Gall del Penedès compren els 72 municipis de l’àmbit de la Vegueria Penedès, i Rodonyà de l’Alt Camp. En aquest sentit l’objectiu del debat era posar sobre la taula les potencialitats de representació del territori d’un producte de proximitat i de qualitat reconeguda com és el Gall del Penedès. La decisió favorable al reconeixement de la Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès es va publicar a finals de desembre al Diari Oficial de la Generalitat i aquest mes de gener també s’ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat.  Per celebrar-ho l’Associació de Criadors de Raça de Gallines Penedesenca i la Plataforma per una Vegueria Pròpia van organitzar aquest debat i un maridatge de luxe. L’Associació de Criadors aportava els galls criats amb el reglament de l’IGP, la D.O. Penedès, aportava els vins guanyadors 2014 en el 48è Concurs de vins de qualitat, i l’Oriol Llavina, va cuinar un menú especial amb protagonisme exclusiu del gall. Mentre s’anaven servint els plats el gastrònom Francesc Murgades s’encarregava de moderar un debat que no va defugir temes que poguessin suscitar certa polèmica, però que en definitiva va acabar de concloure el gran potencial que hi ha en el conjunt del territori de les comarques de la Vegueria Penedès amb un producte que pot convertir-se també en una icona, com és el gall.  El president de l’Associació de Criadors, Enric Ferré, sortia satisfet del debat, que va ser enriquidor amb la possibilitat de contrastar opinions entre criadors, elaboradors de vi i representants de l’administració. Un dels temes que es va posar sobre la taula va ser el dels preus del gall, deixat clar que un major preu va associat a qualitat i alhora també a la necessitat de cobrir els costos de producció. D’altra banda el president de la Plataforma per una Vegueria Pròpia, Fèlix Simón, apuntava que el fet positiu d’haver llançat un missatge al conjunt del territori perquè se’n facin partícips, perquè augmentin els criadors en tot l`àmbit geogràfic del Penedès i també perquè les administracions s’hi impliquin.  Al debat hi van participar una quarantena de persones, entre d’altres el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, o els regidors de Turisme dels ajuntaments de Vilafranca, Vilanova i El Vendrell, a més del  presidents de la D.O. Penedès i de la Acadèmia Tastavins Penedès, entre d’altres.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: