Dimarts, 23 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Aquest Divendres Sant, com és tradició, els membres del Cos de Portants tornaran a conduir el Sant Crist pels carrers de Vilafranca

Aquest dijous el programa Veterans de Penedès TV ha convidat a tres dels membres el Cos de Portants amb més anys d’experiència per parlar de la seva entitat i dels seus records.

El Cos de Portants de Vilafranca es va fundar ara fa 93 anys per un bon nombre de vilafranquins, sota la direcció de Mn. Joan Badia Capdevila, degà del Penedès. L’any 1921 van participar en el primer viacrucis a Vilafranca i des d’aquell moment cada any s’ha celebrat la mateixa tradició. De fet el Sant Crist només surt de l’església el Divendres Sant i durant els dies de la Romeria de Montserrat.

Joan Marimón fa 70 anys que és membre del cos. Recorda que inicialment calia tenir avals per entrar-hi però que avui en dia hi pot participar tothom qui ho vulgui.

D’altra banda l’Oriol Colomer, que n’és membre per tradició familiar, perquè el seu pare ja n’era, ens recorda quina és la tasca del Cos de Portants.

En els darrers anys, més de dues-centes persones acompanyen el seguici del viacrucis.

Antigament, als anys cinquanta del segle passat,  tan el viacrucis com en general la Setmana Santa es vivia de manera molt diferent a Vilafranca. A més el fet que hi hagués una caserna militar feia que fins hi tot es poguessin incorporar altres tradicions com per exemple el cant de  saetes, com recorda Joan Valls.

La tradició del Cos de portants es manté a Vilafranca. Fins i tot l’any 2011 la vila acollia una trobada d’entitats similars d’arreu de Catalunya.

Aquest divendres Sant els membres del Cos tornaran a portar el Sant Crist pel viacrucis que s’inicia a dos quarts de deu de la nit des de la Basílica de Santa Maria.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: