Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Teresa Forcades ha defensat una moció al Ple proposant l’inici del procés constituent

Presentada per VeC, el Ple de l’Ajuntament ha portat a debat una moció promoguda per Procés Constituent i defensada per la monja Teresa Forcades.

La moció proposava, seguint la resolució del Parlament de Catalunya, la creació d’Espais de Debat Constituent. Uns espais per formular propostes organitzatives i un conjunt de drets i obligacions que de manera vinculant es recullin en una futura Constitució.

Teresa Forcades va apuntar la necessitat de lluitar contra la desafecció polític i d’obrir espais de debat democràtic. També va assenyalar que Vilafranca tenia l’oportunitat de ser pionera.

El regidor del PP, Josep Ramon, va anunciar el vot en contra convençut que no hi haurà una independència de Catalunya i criticant que enlloc de gestionar les necessitats dels ciutadans es destinen els esforços a debats, que considera estèrils.

Per part de VeC, Toni Peñafiel, defensava la proposta per superar la transició política de finals dels anys setanta del segle passat.

ERC mostrava el seu suport a la proposta, entenent que va fent camí cap a la nova república.

I el regidor de la CUP Marcel Martínez també es mostrava favorable a la moció tot i apuntant però que no tindria sentit sense l’exercici de la plena sobirania.

Per la seva banda el portaveu del PSC, Francisco Romero, apuntava que el seu grup no participaria de la votació. Assenyalava que malauradament no s’hi sentien interpel·lats perquè la pantalla actual és la del xoc de trens entre l’estat i la Generalitat.

Per part del PDeCAT, el portaveu, Aureli Ruiz, recordava que l’origen de la moció és la resolució del Parlament de Catalunya i que cal estar a l’espera de l’evolució dels esdeveniments que hi haurà en les properes setmanes en el marc del Parlment. Ruiz va dir que previ al procés constituent hi ha d’haver la convocatòria del referèndum i que per tan en aquest moment no podien donar suport a la moció.

Finalment la moció va ser rebutjada pels vots en contra de PDeCAT i PP, amb els vots a favor de CUP, ERC i VeC i amb el PSC que no va votar.

En el transcurs del Ple també es va donar a conèixer el canvi de nom del grup municipal de CiU que a partir d’ara passa a denominar-se PDeCAT.

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: