Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Síndica de Greuges de Vilafranca, Glòria Valeri, anuncia formalment la seva dimissió

El punt més destacat del Ple municipal ordinari celebrat aquest dimarts a l’Ajuntament de Vilafranca ha estat la presentació de l’informe de l’actuació de la Síndica de Greuges de Vilafranca.

Glòria Valeri apuntava en primer lloc haver detectat dues tendències que van a més. D’una banda l’augment de queixes, a vegades no prou justificades, i de l’altra l’exigència de la immediatesa en la resposta. En aquest sentit va dir que cal fer pedagogia, que l’Ajuntament no ho pot resoldre tot, perquè hi ha cassos que no són de la seva competència i que la ciutadania ha d’entendre que té drets però també té deures, i per exemple si s’ha imposat una multa per una infracció merescuda no cal anar a la sindicatura per intentar evitar-la. Valeri va dir que la sindicatura no és nin un advocat particular ni una oficina de queixes i reclamacions. També va fer notar que fins i tot li arriben casos d’altres municipis de la comarca.

El 2016 hi va haver increment de consultes i queixes. Es van obrir 59 casos, dels quals 30 feien referència a la policia local. La Síndica va felicitar especialment la tasca dels serveis socials de l’ajuntament, que només van rebre una queixa. Però va fer notar que malgrat la bona atenció durant l’any va atendre diverses persones amb problemes d’habitatge, econòmics, laborals i socials, amb el que es dedueix que la crisi no ha acabat per a moltes persones.

Valeri també va fer notar problemàtiques de persones que pateixen solitud. Respecte la policia local en primer lloc va defensar la feina i comportament de la majoria dels agents, però va alertar d’alguna actuació massa rigorosa, que hauria necessitat de una disposició més comprensiva i pedagògica. També va assenyalar com a fet positiu l’ús d’imatges enregistrades, que ajuden a resoldre dubtes, especialment en casos de multes per aparcament indegut.

Al final del seu discurs Glòria Valeri va fer pública i formal la seva dimissió, després de 16 anys dedicats a la institució. Va dir que és una renúncia per motius personals i familiars i que no farà efectiva fins que es trobi un relleu.

Tots els portaveus dels grups municipals van felicitar a Glòria Valeri per la seva tasca i per l’informe del 2016. Des de l’oposició es va demanar que hi hagi consens i una participació conjunta per escollir al nou síndic i l’alcalde i membres del govern es va garantir que es treballarà pel consens.

D’altra banda en el transcurs de l’exposició de l’informe i en el transcurs d’una hora, aproximadament, els treballadors de l’Ajuntament van tornar a fer acte de presència amb pancartes mostrant la reivindicació pel conveni laboral. El regidor de VeC, Toni Peñafiel, va emplaçar a l’alcalde a trobar una solució al conflicte laboral. Mònica Hill va mostrar el suport d’ERC als treballadors i va demanar al govern que arriba a l’acord. Laia Santís, de la CUP, també va destacar la importància de la mobilització dels treballadors de l’ajuntament.

Per part del govern el socialista Ramon Zaballa va assegurar que s’està treballant per arribar a l’acord, Aureli Ruiz del PDeCAT va apuntar que s’espera avançar en el conveni en els propers dies i finalment, l’alcalde Pere Regull, es va mostrar convençut que s’arribarà a un acord per un conveni més digne, però va apuntar que l’obligació del govern és tenir en compte tots els paràmetres per garantir també la millora dels serveis públics.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: