Divendres, 22 de juny de 2018
Penedès Televisió
Ràdio Vilafranca

Enguany fa 150 anys de la primera referència de la Verge de Foix com a patrona del Penedès

Coincidint amb el dilluns de Pasqua, aquest 17 d’abril s’ha celebrat el tradicional Aplec al Santuari de Santa Maria de Foix.

Pels voltants de les 11 del matí arribaven al santuari els més de cinquanta participants a la caminada popular, que havien sortit a les nou del matí des de la font de Sant Pere.

A les 12 del migdia es va fer la tradicional missa de dilluns de Pasqua, oficiada en aquesta ocasió pel bisbe de Girona, Francesc Pardo, fill de Torrelles i que justament enguany va rebre el reconeixement de fill predilecte del municipi. Mossèn Pardo va explicar que li feia molta il·lusió participar de l’aplec i que tenia el deute pendent de pujar per agrair-li a la verge del santuari.

En el transcurs de l’acte es van poder commemorar dues efemèrides històriques. D’una banda els 310 anys de la mort d’Antoni de Peguera, senyor feudal de Torrelles i de l’altra els 150 anys de la primera referència escrita de la Mare de Déu de Foix com a patrona del Penedès.

Des de fa gairebé tres dècades, coincidint amb la finalització de les orbes de restauració que van permetre recuperar el santuari, són moltes les famílies que s’hi apleguen el dilluns de Pasqua per lloar Santa Maria de Foix, la patrona del Penedès.

Desprès de la missa es van poder escoltar sardanes i en acabar, es va oferir el dinar amb paella d’arròs, a càrrec del xef Pere Torrents.

El menú comptava amb la paella com a primer plat, el segon plat era botifarra amb patates xip, i hi havia garlanda de postres.

L’aplec l’organitza l’Associació del Santuari de Foix, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Torrelles.

L’emotiu acte serveix també per posar en valor aquest patrimoni arquitectònic de Catalunya, construcció romànica situada en un emplaçament immillorable i que esdevé també un referent per a la promoció turística de Torrelles de Foix i el Penedès.

En aquest sentit l’alcalde de Torrelles avança que aquest any, mitjançant una subvenció de la Diputació de Barcelona de 180.000 es treballarà en la millora de la promoció de l’espai i en la realització d’un mapping dins del santuari que cridi l’atenció als visitants.

 

 

Enquesta

Volem acollir refugiats…

Programació

Ràdio Vilafranca

12:00
El que faltava
Crítica d'actualitat, amb Pep Vergés i Àlex Santamaria
13:00
Penedès migdia
Informatiu diari
13:30
Esports 14
Amb Tito Boada

Penedès Televisió

11:30
Retalls d'història
La batalla de l'Ordal, l'última defensa de Barcelona (1939)
11:45
Vilafranca opina
Postgrau interuniversitari Wine BS
12:00
L'informatiu vespre
L'actualitat de Vilafranca i el Penedès, al vespre

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: