Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Mor Josep Capellades, un dels últims mecànics de l’aviació republicana

Mor Josep Capellades, un dels últims mecànics de l’aviació republicana

La passada nit de dilluns va morir Josep Capellades Sala, un dels últims mecànics de l’aviació de la República i autor del llibre autobiogràfic ‘Memòries d’un mecànic de l’aviació republicana’.

Un llibre editat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos i en el que relatava les seves vivències al camp d’aviació dels Monjos, entre altres.

Capellades havia fet 100 anys el passat mes d’abril i des de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos es va voler commemorar l’ocasió amb una celebració que es va dur a terme al Ciarga, amb la presència, entre altres, de l’alcaldessa Imma Ferret, del director general del Memorial Democràtic, Plàcid García, i els membres de l’Associació d’Aviadors de la república de Barcelona i Madrid (ADAR), de la que n’havia estat un dels primers socis.

Josep Capellades va néixer a Cervelló, es va formar com a mecànic d’avions a l’escola de Manises i va formar part de l’aviació republicana, La Gloriosa. Al seu llibre explica les seves memòries des de que va néixer el 22 d’abril de 1916, fins a la seva marxa a Argentina, l’any 1948, amb esment especial als aeròdroms als quals va estar destinat, el darrer dels quals va ser el dels Monjos.

Al final de la guerra va viure a França de forma clandestina, fins que la proximitat dels invasors alemanys, el va fer tornar a Cervelló on va ser denunciat per desafecció al règim franquista, va ser empresonat i posteriorment traslladat a un batalló disciplinari del qual va sortir viu de forma miraculosa. El 1948 va ser alliberat i va marxar a l’Argentina d’on va tornar anys després i va establir la seva residència a Banyeres del Penedès.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: