Dijous, 9 de Juliol de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

ERC vol que es modifiqui l’ordenança de serveis funeraris per facilitar la lliure competència

El grup municipal d’ERC ha anunciat que presentarà en el Ple que s’ha de celebrar el dimarts vinent una moció en la que es planteja que de forma urgent l’Ajuntament modifiqui l’ordenança.

Planteja que de forma urgent l’Ajuntament modifiqui l’ordenança de serveis funeraris, per adaptar-la a la llei i d’aquesta manera trencar amb l’actual normativa municipal que facilita el monopoli de l’empresa Àltima.

Els regidors del grup municipal han avançat el contingut d’aquesta moció, que segueix el fil de altres reclamacions que ja han fet en els darrers mesos. En aquest cas a la roda de premsa estaven acompanyats per José Luís Manzano, de l’Asociación contra abusos funerarios, i Aureli Sánchez, de l’associació de petites funeràries Esfune.

La portaveu del grup municipal d’ERC, Mònica Hill, recorda que en el debat d’ordenances i pressupostos ja van introduir algunes mesures que volien incidir en els preus desproporcionats que es paguen a Vilafranca per els serveis funeraris. L’any 2007 l’Ajuntament va signar un conveni amb Serveis Funeraris amb concessió per 99 anys i unes condicions que de facto suposaven el monopoli per l’empresa. Però l’any 2010 la llei es va modificar i reclamava l’actualització de les ordenances municipals en el període de 6 mesos. Des d’ERC es pregunten perquè, després sis anys encara no s’ha actualitzat la normativa a Vilafranca.

Amb dades facilitades per l’associació Esfune es calcula que a banda dels alts marges de benefici que tenen les empreses, en cas de monopoli hi ha uns 1.000€ de sobre preu per defunció.

Això, segons els republicans suposa un alt cost que paguen els ciutadans de Vilafranca i també de la resta de la comarca que utilitzen els serveis.

ERC critica la manca d’actuació del govern municipal davant d’aquesta situació i proposarà en el proper Ple aprovar una moció que reclama la modificació de l’ordenança, que l’ajuntament obligui a Àltima a obrir al lloguer les sales de vetlla per a altres funeràries i la posada en pràctica d’un servei bàsic de preu tancat, inicialment previst però que no existeix.

José Luís Manzano, de l’Asociación contra abusos funerarios, explica que la situació de Vilafranca es produeix en molts altres municipis a Catalunya. Però es pot revertir. Per exemple ja han acordat modificar la ordenança a Sant Boi de Llobregat, també treballen a Viladecans, el Prat, Gavà o Hospitalet. Diu que es tracta de voluntat política.

Aureli Sánchez, de l’associació de petites funeràries Esfune, explica que a Vilafranca passen pel tanatori 200 defuncions anuals de veïns de la ciutat i 360 d’altres municipis. Tot i representar a un col.lectiu de petites empreses, és a dir , amb voluntat se ser neutrals, expliquen que només les agrupacions locals d’ERC estan fent cas a la necessitat de trencar els monopolis de les empreses funeràries que hi ha a Catalunya.

ERC

Comentaris

 1. jose luis Manzano

  Buenos noches, felicitar a ERC por la lucha contra el absurdo monopolio de un servicio esencial de interés general, no estoy de acuerdo con el sobrecoste, tengo llamadas de muchos ciudadanos, nos envian sus facturas rondan los 6.500 euros,también mediante de la web abusosfunerarios.com , donde se realizan ventas agresivas sin información. Los de Altima y Memora, primero enseñan los artículos funerarios sin decir el precio, aunque se lo vuelvas a preguntar, saben perfectamente que los usuarios son cautivos, no hay otras posibilidades.
  En Catalunya se inventan conceptos por un mismo servicio, no saben como engordar la factura.
  No se suele denunciar por verguenza, queda muy mal, las pocas que se presentan las funeraris tienen un mes para abonar una pequeña partes, antes firmas un contrato para silenciar el abuso. Nos quedan muchos pasos que dar y no vamos a parar.

 2. Associació Esfune

  Felicitem a ERC-Vilafranca per la seva valenta proposta envers un servei essencial d’interès general per a la ciutadania. Sent com són els serveis funeraris uns serveis tan sensibles, com és que solament el grup municipal d’ERC a l’Ajuntament, ha tingut la iniciativa?

  Per part de l’Associació Esfune tindran el nostre total suport i col·laboració, on aportarem experiència i treball, si ens ho demanen.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: