Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca congela les ordenances fiscals per al 2017

Aquest dimarts al vespre es va celebrar el Ple ordinari de l’Ajuntament de Vilafranca del mes d’octubre en el que tradicionalment es porten a aprovació inicial les ordenances fiscals.

El portaveu del govern, Aureli Ruiz, va exposar que la proposta és de congelació general de les ordenances, sent la tercera vegada que s’aplica de forma consecutiva, amb el que seran 4 anys seguits sense augment d’impostos a Vilafranca. Ruiz assenyala que a més Vilafranca té una fiscalitat baixa comparativament a altres municipis de dimensions similars i del seu entorn, i apunta que això és possible gràcies a una b9ona gestió econòmica.

També destaquen l’ampliació d’algunes bonificacions que s’adrecen als col·lectius més necessitats o a la promoció de l’activitat econòmica, com pot ser la rebaixa de la taxa d’obertura de nova activitat o la bonificació de l’IAE a empreses que ampliïn els llocs de treball indefinits. Una de les novetats per la promoció de l’habitatge social és una taxa de 400€ pels pisos desocupats que afectarà a grans tenidors, com podrien ser les entitats bancàries.

El regidor del PP, Josep Ramon, va mostrar la seva conformitat a la congelació de les ordenances, però va demanar una reducció dels topalls per accedir a la bonificació de l’IBI per a famílies nombroses.

També va demanar una rebaixa més gran de la taxa d’obertura d’activitats econòmiques o fins i tot la bonificació del 100% per les grans empreses que facturin més d’un milió d’euros.

Des de VeC, Ramon Arnabat compartia el criteri de mantenir la pressió fiscal a nivell general, però considera que hi ha maneres més justes per fer-ne la distribució.

En nom d’ERC, Mònica Hill, va exposar les diferents propostes que han fet arribar al govern, moltes de les quals ja deriven del plantejament de l’any passat, encaminades a fer unes ordenances fiscals més justes i sostenibles. Entenen que són mesures viables i assumibles i lamenten que des del govern no es recullin de forma majoritària.

I per la seva banda Laia Santís de la CUP, exposava la necessitat de debatre conjuntament les ordenances i els pressupostos. També apuntava que les bonificacions que planteja el govern queden curtes des d’una perspectiva de redistribució social.

En nom del govern el primer tinent d’alcalde, Francisco Romero, indicava que l’objectiu és mantenir un bon nivell de serveis als ciutadans i també apuntava que algunes bonificacions poden estar sotmeses a normatives d’altres administracions.

Finalment les ordenances es van aprovar amb els vots a favor dels grups del govern, CiU i PSC, les abstencions de CUP, VeC i PP i els vots en contra d’ERC. Ara s’obre un període d’exposició pública i caldrà l’aprovació definitiva abans de final d’any.

D’altra banda el Ple va aprovar per unanimitat una nova ordenança de camins rurals de l’entorn de Vilafranca amb l’objectiu de preservar-los. També van estar d’acord tots els grups en una moció que presentava ERC per l’impuls del vehicle elèctric a Vilafranca. En canvi no va prosperar una moció de VeC sonre la rehabilitació urbanística del Molí d’en Rovira. En aquest punt el govern i el PP van coincidir que la proposta podria endarrerir el Pla especial del carrer del Comerç, que s’ha de plantejar abans de final d’any. Finalment també es va aprovar per unanimitat una moció de VeC per dignificar els soldats republicans inhumats al cementiri de Vilafranca.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: